Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Zapiekanki rodem z PRL. Powrót do smaku dzieciństwa

32

Zapiekanki po dziś dzień stanowią symbol minionej epoki. W czasach PRL sprzedawano je na dworcach PKP i PKS, w przydrożnych budkach czy z przyczep kempingowych. Ich przygotowanie jest wyjątkowo proste, bowiem wystarczy zaledwie kilka składników. Z naszym przepisem przygotujecie je błyskawicznie w domu.

Zapiekanki rodem z PRL. Powrót do smaku dzieciństwa
Przepis na klasyczne zapiekanki rodem z PRL (YouTube, KuchniaKwasiora)

Klasyczne zapiekanki z PRL to pyszny i prosty przysmak, który niegdyś jadali niemal wszyscy. Można powiedzieć, że były one swego rodzaju prekursorem jedzenia typu fast-food w naszym kraju. Zapiekanki często rozwiązywały także problem braku wyszukanych produktów.

W czasach PRL w Polsce królowały przede wszystkim zapiekanki z samymi pieczarkami. Później pojawiła się jednak także wersja z cebulą. Jak przygotować tego typu przekąskę dla siebie oraz całej rodziny? Potrzebne będzie tylko kilka składników

Przepis na zapiekanki rodem z PRL. Potrzebne składniki:

  • Masło oraz inny tłuszcz do smażenia (np. olej rzepakowy)
  • Pieczarki
  • Podłużna bułka (najlepiej bagietka)
  • Ser
  • Sos pomidorowy
  • Cebula (w trochę bardziej wyszukanej wersji zapiekanki)
  • Przyprawy do smaku (sól, pieprz, ketchup)

Przepis na zapiekanki rodem z PRL. Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj pieczarki na dużych oczkach tarki. Możesz też pokroić je w talarki, ale starte będą miały więcej smaku.
  2. Na średnich oczkach tarki zetrzyj ser.
  3. Jeżeli przygotowujesz wersję z cebulą, obierz ją i pokrój w drobną kostkę.
  4. Dodaj na patelnię tłuszcz do smażenia, masło oraz sól. Podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Dodaj pieczarki i poczekaj, aż się trochę przysmażą.
  5. Przekrój bagietkę na pół. Połóż na niej sos pomidorowy.
  6. Dodaj przygotowany farsz: starte pieczarki lub podsmażone pieczarki z cebulą.
  7. Na górę zapiekanki dodaj starty ser. Nie może być go zbyt dużo, bo zdominuje całą zapiekankę.
  8. Tak przygotowane zapiekanki włóż do piekarnika. Grzanie góra oraz dół, 220-230 st. Celsjusza.
  9. Piecz zapiekanki do czasu rozpuszczenia się sera.
  10. Na upieczone zapiekanki możesz dodać ketchup.

Zapiekanki rodem z PRL. Pyszny przysmak w kilkanaście minut

Przygotowanie podstawowej wersji zapiekanki nie powinno zająć ci dłużej niż kilkanaście minut. Wersja z cebulą może być bardziej czasochłonna, ale także nie wymaga dużo pracy. Te zapiekanki sprawią, że cofniesz się w czasie do smaków z dzieciństwa!

Jeśli spodobał ci się przepis, koniecznie spróbuj panierowanego chleba, po którym również będziesz mieć wyrzuty sumienia...a może nie, bo będziesz zbyt zachwycony.

Spróbuj także: Banalny przepis na pyszne zapiekanki w bułkach

Autor: JKM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nietypowy widok w lesie. "Natura potrafi zaskakiwać"
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić