Przepis na majonez Roberta Makłowicza może odmienić twoje życie na dobre! Mistrz kuchni przybywa na ratunek z przepisem na nieodłączny dodatek do tradycyjnych polskich dań. Święta Wielkiej Nocy zbliżają się wielkimi krokami, dlatego warto przetestować w kuchni coś zupełnie nowego i skusić się na majonez Roberta Makłowicza. Kucharz sam przyznaje, że w święta odstawia sklepowe specjały:
W święta domowy. Zrobienie majonezu to tylko 10 minut roboty! Potrzeba żółtka, trochę musztardy, odrobinę czosnku, jeśli ktoś chce i dobrej jakości oleju roślinnego. Należy powoli ucierać i gotowe! - zdradził Onetowi.
Przepis na majonez Roberta Makłowicza - lista składników:
- 2 żółtka
- odrobina octu winnego (estragonowego)
- 2 szklanki oleju
- biały pieprz
- sól
Przepis na majonez Roberta Makłowicza - sposób przygotowania:
- do miski wlać żółtka
- dodać ocet, sól i biały pierz
- dokładnie wymieszać wszystko trzepaczką
- powoli dolewać olej, strumień musi być mały, by sos się nie zważył
- dokładnie ucierać i gotowe!
Jeśli jednak coś pójdzie nie tak i okaże się, że dolaliśmy zbyt dużo oleju, warto mieć w zanadrzu jeszcze jedno żółtko lub gorącą wodę. Pierwszy sposób na uratowanie majonezu to dolanie odrobiny wody i szybkie mieszanie. Drugi to dodanie roztrzepanego żółtka i zmiksowanie wszystkiego na gładką masę.
Czytaj także: Tiramisu w 5 minut. Banalnie prosty przepis