Praktycznie każdy zna przepis na naleśniki. Nie wszyscy wiedzą jednak, co zrobić, by ciasto było delikatne i puszyste. Okazuje się, że wystarczy jeden dodatkowy składnik.
Chodzi o dodanie do przygotowanej masy wody gazowanej! Gdy mąka i woda połączą się, dojdzie do wytwarzania glutenu, który jest odpowiedzialny za sprężystość i delikatność ciasta.
Zaleca się również, by przygotowaną masę trochę schłodzić przed smażeniem. To również pomaga w uzyskaniu ciasta, które zagwarantuje ucztę dla podniebienia.
Czytaj także: Skandal w Bazylice Mariackiej w Krakowie. Kobieta rozebrała się i opluła księdza
Naleśniki - jak podawać?
Naleśniki dają wiele możliwości. Można je serwować zarówno na słodko, jak i w wytrawnej formie. Najczęściej do naleśników dodaje się krem czekoladowy, dżem, prażone jabłka czy też twarożek.
A co dodać do naleśników wytrawnych? W tym przypadku możemy postawić chociażby na szpinak z serem feta, kurczaka z warzywami czy też salami, ser i szynkę. Granicę stanowi jedynie wyobraźnia!