Po świątecznym obżarstwie warto dać naszemu żołądkowi odpocząć i "przestawić się" na lekkie i zdrowe potrawy. Jedną z nich jest właśnie chłodnik arbuzowo-pomidorowy. Przepis na to danie nie nastręcza trudności, a efekt przerasta oczekiwania.
Przeczytaj także: Co zrobić z resztkami po Wielkanocy? Przepis na wszystkie problemy
Przepis na chłodnik arbuzowo-pomidorowy – potrzebne składniki
- pół kilo arbuza
- pół kilo słodkich pomidorów – np. malinowych
- pół średniej wielkości cytryny
- średniej wielkości cebula cukrowa
- garść świeżych listków bazylii
- ząbek czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- łyżeczka octu balsamicznego
Przepis na chłodnik arbuzowo-pomidorowy – sposób przygotowania
- Umyj, obierz oraz pokrój pomidory na mniejsze kawałki. W międzyczasie wstaw wodę – powinno być jej tyle, by wystarczyła na zalanie wrzątkiem już przygotowanych warzyw.
- Po zalaniu pomidorów wrzątkiem odczekaj trzy minuty, a następnie zacznij je blendować, aż uzyskasz gładką i jednolitą masę.
- Gdy pomidory zostaną już zblendowane, umyj, obierz i posiekaj ząbek czosnku, arbuz i cebulę.
- Dodaj czosnek, arbuz i cebulę do pomidorów. Powtórz proces blendowania do momentu uzyskania jednolitej konsystencji, w międzyczasie doprawiając zupę octem, solą i pieprzem.
Przeczytaj także: Przepis Magdy Gessler. Domowy majonez. Tańszy i lepszy niż sklepowy
Przed podaniem skrop zupę sokiem z cytryny oraz dorzuć kilka listków świeżej bazylii, które znakomicie podkreślą smak. Chłodnik, jak sama nazwa wskazuje, najlepiej smakuje na zimno.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.