Pizza na twarogowym spodzie to zdrowszy zamiennik standardowej. Zamiast węglowodanów zawiera więcej białka, który jest budulcem naszych mięśni. To dobra propozycja dla tych, którzy dbają o swoją linię lub postanowili zdrowiej się odżywiać.
Czytaj także: Tanie i proste. Turecki placek z ziemniakami i serem
Pizza na twarogowym spodzie. Składniki:
spód:
- 100 g półtłustego twarogu
- łyżka mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
sos:
- passata pomidorowa
- pół łyżeczki cukru
- bazylia
- oregano
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- łyżeczka oliwy z oliwek
dodatki:
- świeży pomidor
- pieczarki
- czarne oliwki
- mozzarella
- rukola
Pizza na twarogowym spodzie. Wykonanie:
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni
- Twaróg dokładnie rozgnieć widelcem i połącz z resztą składników
- Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem
- Piecz ok. 15 min.
- W tym czasie przygotuj sos, w rondelku na małym ogniu podgrzej passatę, dodaj przyprawy i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, na koniec dodaj łyżeczkę oliwy, nie doprowadź sosu do wrzenia
- Na podpieczony spód wylej sos
- Mozzarellę pokrój w plasterki, połóż na sos
- Dodatki przekrój, połóż na pizzę
- Piecz ok. 8 min
- Podawaj ze świeżą rukolą
Czytaj także: Przepis na cynamonowe naleśniki. Prawdziwa rozkosz
Zobacz także: Bulion warzywny z obierek. Prosta i smaczna baza do zup
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl