Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Ziemniaki kiełkują? Patent mojej babci szybko rozwiąże problem

0

Ziemniaki często stanowią nieodłączny element naszych posiłków, jednak ich prawidłowe przechowywanie bywa wyzwaniem. Co zrobić, by ziemniaki nie kiełkowały? Wystarczy, że włożysz to do worka.

Ziemniaki kiełkują? Patent mojej babci szybko rozwiąże problem
Jak zapobiec kiełkowaniu ziemniaków? (Getty Images, Beata Haliw)

Ziemniaki są bez wątpienia jednymi z najczęściej spożywanych warzyw na świecie. Jednak niejednokrotnie możemy zauważyć niechciane kiełki przebijające się przez ich skórkę, co nie tylko wpływa na smak, ale i świeżość. Dlaczego ziemniaki kiełkują?

Jak wiele innych warzyw, są wrażliwe na warunki, w których są przechowywane. Światło i ciepło są głównymi winowajcami przyspieszającymi proces kiełkowania. Dlatego warto zadbać, aby trzymać ziemniaki w miejscach ciemnych i chłodnych. Idealna temperatura przechowywania mieści się w przedziale od czterech do dziesięciu stopni Celsjusza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ziemniaki po bombajsku. Są tak pyszne, że nie trzeba do nich niczego więcej

Wiele osób przechowuje ziemniaki w spiżarniach czy piwnicach, gdzie kontrola temperatury jest łatwiejsza. Wilgotność również odgrywa znaczącą rolę – ziemniaki nie powinny być składowane w miejscach o wysokiej wilgotności, aby uniknąć psucia się. Regularne przeglądanie ziemniaków i usuwanie tych, które zaczynają się psuć, również pomaga w utrzymaniu ich w dobrym stanie.

Jak zapobiec kiełkowaniu ziemniaków?

Istnieje prosty, acz skuteczny sposób, aby temu zapobiec. Wkładanie liści laurowych do skrzynki z ziemniakami to jeden z tricków, które znały już nasze babcie. Liście laurowe ograniczają rozwój drobnoustrojów i ograniczają proces kiełkowania. Dodatkowo liście laurowe mają właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne, co naturalnie przedłuża trwałość ziemniaków.

Nie tylko liście laurowe mogą zatrzymać kiełkowanie ziemniaków. Istnieją także inne naturalne sposoby. Jednym z nich jest włożenie jabłka do pojemnika z ziemniakami. Jabłka wydzielają etylen — gaz, który opóźnia proces dojrzewania i w konsekwencji kiełkowania.

Czy można jeść ziemniaki z kiełkami?

Kiedy ziemniaki zaczynają kiełkować, wiele osób zastanawia się, czy są one nadal jadalne. Problemem mogą być pewne toksyczne substancje, takie jak solanina, która występuje w kiełkach. Spożywana w nadmiarze, może być szkodliwa dla zdrowia.

Eksperci radzą, aby unikać spożywania ziemniaków, które wykiełkowały w znacznym stopniu. Chociaż usunięcie kiełków zmniejsza ryzyko, najlepiej jest całkowicie zrezygnować z takich ziemniaków, zwłaszcza jeśli wykazują zielonkawe zabarwienie.

Pamiętaj, że...

Nie wszystkie warzywa można przechowywać razem. Łączenie ziemniaków z cebulą nie jest najlepszym pomysłem. Cebula przyspiesza proces psucia się ziemniaków, dlatego zaleca się ich oddzielne składowanie.

Autor: MABD
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić