Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Aleksandra Lewandowska
Aleksandra Lewandowska | 

Wiele osób popełnia ten błąd. Ugotuj fasolkę w ten sposób

68

Fasolka szparagowa w sezonie letnio-jesiennym jest prawdziwym hitem wszystkich obiadów. Oprócz tego, że jest naprawdę smaczna, zawiera witaminy i minerały potrzebne do utrzymania zdrowia i formy.

Wiele osób popełnia ten błąd. Ugotuj fasolkę w ten sposób
(Adobe Stock)

Fasolka szparagowa to jedno z najpopularniejszych wakacyjnych warzyw. Latem i wczesną jesienią jest nie tylko bardzo łatwo dostępna, lecz także niesamowicie prosta w przygotowaniu. Dlaczego warto ją wtedy spożywać? Zawiera wszystkie wartości odżywcze, które są nam potrzebne do utrzymania dobrego zdrowia i samopoczucia.

Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową?

Garść świeżej zielonej fasolki szparagowej zawiera jedynie 30 kcal. Taka porcja, która ma około 110 g, pokrywa 1/3 dziennego zapotrzebowania na witaminę C, nie zawiera tłuszczu, a za to duże pokłady błonnika, białka i minerałów. Aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych, najlepiej jest ją przygotować zaraz po zakupie, na parze. Obróbka termiczna i zbyt długie przechowywanie nie wpływają korzystnie na jej pierwotne właściwości, a gotowanie na parze zachowuje około 60-70 procent z nich.

Fasolka szparagowa zawiera także dużo witaminy K i witaminy A - w szczególności beta karotenu. Ma w sobie bardzo potrzebny kwas foliowy oraz składniki mineralne, takie jak magnez, mangan, wapń i żelazo, które są istotne, jeśli chodzi o metabolizm organizmu.

Przechowywanie i gotowanie fasolki szparagowej

Fasolkę szparagową najlepiej jest kupować tam, gdzie sprzedawana jest luzem. Wtedy można ją przesortować i wybrać strąki, które są dobrej jakości. Nie powinna mieć brązowych lub sinych plam, a czysty kolor i gładką powierzchnię. Takie świeżo zakupione warzywo należy przechowywać już umyte, w plastikowym pojemniku bądź torebce, w lodówce. Zachowuje ona wtedy świeżość do maksymalnie siedmiu dni.

Choć najbardziej znanym sposobem na jej przyrządzenie jest gotowanie w wodzie, niestety wtedy traci ona nawet do 70 procent składników odżywczych. Aby zachować ich jak najwięcej, zalecane jest, wcześniej wspomniane, gotowanie na parze. Wystarczy od 5 do 7 minut, aby była chrupka, wilgotna i przygotowana do dalszego "gotowania".

Jej wielbiciele jedzą ją zazwyczaj z bułką tartą. Często bywa składnikiem zup, jednak równie dobrze smakuje w połączeniu z mięsami, sałatkami, makaronami czy rybami.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl.

Zobacz także: Ogórek i pomidor. Zakazane połączenie, które Polacy uwielbiają
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
EuroBasket 2025. Litwa z ogromną przewagą pokonała Polskę
Chaos na pokładzie. Turystka rozebrała się do naga podczas lotu
O włos od tragedii na przejeździe kolejowym w Starej Wsi. Jest nagranie
Niepokój u sąsiada Rosji. Krisjanis Karins: "Trzeba robić to, co robi Polska"
Szedł chodnikiem w piżamie i kapciach. Nie wiedział, kim jest
29-letni Polak zginął w Hiszpanii. Wiadomo, kiedy odbędzie się pogrzeb
Kylian Mbappe pławi się w luksusie. Wyciekła wartość jego nowego domu
Aktualizacja mObywatela. W aplikacji pojawiły się zmiany
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić