Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Aleksandra Lewandowska
Aleksandra Lewandowska | 

Wiele osób popełnia ten błąd. Ugotuj fasolkę w ten sposób

68

Fasolka szparagowa w sezonie letnio-jesiennym jest prawdziwym hitem wszystkich obiadów. Oprócz tego, że jest naprawdę smaczna, zawiera witaminy i minerały potrzebne do utrzymania zdrowia i formy.

Wiele osób popełnia ten błąd. Ugotuj fasolkę w ten sposób
(Adobe Stock)

Fasolka szparagowa to jedno z najpopularniejszych wakacyjnych warzyw. Latem i wczesną jesienią jest nie tylko bardzo łatwo dostępna, lecz także niesamowicie prosta w przygotowaniu. Dlaczego warto ją wtedy spożywać? Zawiera wszystkie wartości odżywcze, które są nam potrzebne do utrzymania dobrego zdrowia i samopoczucia.

Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową?

Garść świeżej zielonej fasolki szparagowej zawiera jedynie 30 kcal. Taka porcja, która ma około 110 g, pokrywa 1/3 dziennego zapotrzebowania na witaminę C, nie zawiera tłuszczu, a za to duże pokłady błonnika, białka i minerałów. Aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych, najlepiej jest ją przygotować zaraz po zakupie, na parze. Obróbka termiczna i zbyt długie przechowywanie nie wpływają korzystnie na jej pierwotne właściwości, a gotowanie na parze zachowuje około 60-70 procent z nich.

Fasolka szparagowa zawiera także dużo witaminy K i witaminy A - w szczególności beta karotenu. Ma w sobie bardzo potrzebny kwas foliowy oraz składniki mineralne, takie jak magnez, mangan, wapń i żelazo, które są istotne, jeśli chodzi o metabolizm organizmu.

Przechowywanie i gotowanie fasolki szparagowej

Fasolkę szparagową najlepiej jest kupować tam, gdzie sprzedawana jest luzem. Wtedy można ją przesortować i wybrać strąki, które są dobrej jakości. Nie powinna mieć brązowych lub sinych plam, a czysty kolor i gładką powierzchnię. Takie świeżo zakupione warzywo należy przechowywać już umyte, w plastikowym pojemniku bądź torebce, w lodówce. Zachowuje ona wtedy świeżość do maksymalnie siedmiu dni.

Choć najbardziej znanym sposobem na jej przyrządzenie jest gotowanie w wodzie, niestety wtedy traci ona nawet do 70 procent składników odżywczych. Aby zachować ich jak najwięcej, zalecane jest, wcześniej wspomniane, gotowanie na parze. Wystarczy od 5 do 7 minut, aby była chrupka, wilgotna i przygotowana do dalszego "gotowania".

Jej wielbiciele jedzą ją zazwyczaj z bułką tartą. Często bywa składnikiem zup, jednak równie dobrze smakuje w połączeniu z mięsami, sałatkami, makaronami czy rybami.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl.

Zobacz także: Ogórek i pomidor. Zakazane połączenie, które Polacy uwielbiają
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić