Gorąca czekolada z piankami może być śmiało podawana jako deser w trakcie uroczystego przyjęcia. Jej przygotowanie nie wymaga wielkiego wysiłku, za to wprost rozpływa się w ustach. Tradycyjnie jest podawana na ciepło, jednak nie traci walorów smakowych, jeśli wybierzemy wariant z kostkami lodu.
Przeczytaj także: Niemiecki klasyk na Święta. Najlepiej smakuje trzeciego dnia. Przepis
Gorąca czekolada z piankami. Potrzebne składniki
- litr mleka
- 1,5 szklanki śmietany 30-procentowej
- tabliczka gorzkiej czekolady
- pół tabliczki mlecznej czekolady
- paczka pianek marshmallow
- ewentualnie: wiórki czekoladowe, bita śmietana
Przeczytaj także: To jest prawdziwy hit! Świąteczna gwiazda z makiem w kilka minut
Gorąca czekolada z piankami. Sposób przygotowania
- Posiekaj drobno obie czekolady, a następnie wsyp je do garnuszka razem z mlekiem i śmietaną. Całość gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając.
- Zdejmij garnuszek z ognia, gdy wszystkie składniki połączą się w gęstą masę.
- Już po zdjęciu garnuszka z ognia mieszaj jego zawartość jeszcze przez 10-15 minut. Następnie rozlej czekoladę do kubków.
- Dodaj do każdego z kubków czekolady po kilka pianek marshmallow.
Przeczytaj także: Przepis na najlepszy zimowy napój. Tylko trzy składniki
Jeśli masz ochotę, możesz dodatkowo dodać do napoju bitą śmietanę posypaną wiórkami czekoladowymi. Zanim zaczniesz go pić, upewnij się, że osiągnął już odpowiednią temperaturę.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.