Kapusta, grzyby, pierogi, ciasta, pierniki. Na nudę kulinarną w święta raczej nie można narzekać. Co jednak gdy zostanie nam to jedzenie? Ma się zmarnować?
Absolutnie nie! Z pozostałości dań wigilijnych możesz przygotować dania, które sprawdzą się na co dzień. Przykładowo z kapusty wigilijnej możesz przygotować kotlety mielone. Podziękujesz później. Mniam!
Kotlety mielone z poszatkowaną kapustą wigilijną. Składniki
- 700 g mięsa mielonego,
- 2 jajka,
- 1 cebulka średniej wielkości,
- łyżeczka ostrej papryki
- sól,
- łyżeczka papryki słodkiej,
- łyżeczka pieprzu mielonego,
- szklanki kapusty wigilijnej,
- ¾ szklanki bułki tartej,
- ¾ szklanki mąki pszennej,
- olej do smażenia.
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Kotlety mielone z poszatkowaną kapustą wigilijną. Sposób przygotowania
- Mięso mielone umieść w misce.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Dodaj do mięsa wraz z bułką tartą.
- Kapustę wigilijną poszatkuj i dodaj do miski ze składnikami.
- Przypraw papryką słodką, ostrą, pieprzem i solą.
- Wbij jajka i ugnieć na gładką masę.
- Na dwóch talerzach wysyp bułkę tartą i mąkę.
- Z masy formuj większe, płaskie kotleciki i obtocz je w mące, a następnie w bułce tartej.
- Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron do zarumienienia.
- Podawaj w towarzystwie surówki i gotowanych ziemniaków.