Jeśli po świętach zostały ci ciasta, nie wyrzucaj ich. Jeśli mają się zmarnować, przygotuj bajaderki. Idealnie sprawdzą się do kawy. Jeśli masz ciasto z kremem - możesz go zdjąć i zmielić z resztą ciast. Masa powinna wyjść słodka, jednak jeśli zajdzie taka potrzeba, dopraw cukrem. Zamiast olejku rumowego możesz użyć też prawdziwego rumu lub innego alkoholu, który nada bajaderkom wyrazistości.
Przepis na bajaderkę. Składniki:
- 900 g ciasta (bez żelatyny, owoców, mas kremowych, mogę być orzechy)
- pół szklanki mleka
- ok. 300 g ulubionego dżemu
- 125 g masła
- olejek lub ekstrakt rumowy
- 4 łyżki kremu czekoladowego
- 4 łyżki kakao
Przepis na bajaderkę. Wykonanie:
- Ciasta zmiel w maszynce do mięsa lub zblenduj
- Zagotuj mleko z masłem i kakao, przestudź
- Dodaj do zblendowanych ciast
- Dodaj resztę składników, dokładnie wymieszaj
- Z powstałej masy ulep kulki
- Obtocz je w kakao lub wiórkach kokosowych
- Przechowuj w lodówce
Czytaj także: Ryba po japońsku. Doskonała na Boże Narodzenie
Zobacz także: Bajaderki - prosty przepis na ciasteczka z resztek
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl