Zupa czosnkowa to absolutny hit tej jesieni. Każdy powinien sobie z nią poradzić, bo jej wykonanie jest banalnie proste. Oprócz tego, że jest smaczna jest przede wszystkim zdrowa i świetnie wpłynie na naszą odporność, co w tych czasach jest naprawdę w cenie. Zupa czosnkowa najlepiej smakuje z grzankami. Wystarczy na łyżce masła podprażyć czosnek i wrzucić tam na chwilę pokrojony w kosteczkę chleb. Zamieszaj, by zarumienił się z każdej strony i wrzuć do zupy przed jej podaniem.
Przepis na zupę czosnkową. Składniki:
- 6 główek czosnku
- cebula
- 2 większe ziemniaki
- szklanka mleka
- kostka rosołowa
- oliwa
- sól
Przepis na zupę czosnkową. Wykonanie:
- Z czosnków odetnij ich górę, wlej do środka odrobinę oliwy i posyp każdą sztukę szczyptą soli
- Zawiń w folię aluminiową i piecz godzinę w temperaturze 200 stopni
- Gdy czosnek się upiecze i ostygnie wyciśnij główki z łupin
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę, podsmaż na odrobinie oliwy
- Obierz ziemniaki, pokrój i ugotuj
- W ciepłym mleku rozpuść kostkę rosołową
- Do garnka wrzuć czosnek, ugotowane ziemniaki, usmażoną cebulę, mleko i zblenduj na gładko
- Przed podaniem podgrzej, zupa najlepiej smakuje z czosnkowymi grzankami
Zobacz także: Czosnek - naturalny antybiotyk. Zobacz, jak go stosować, by był skuteczny
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl