pogoda
Warszawa
16°

Zupa kalafiorowa. Przepis na jedno z najbardziej lubianych dań obiadowych

0

Nie masz pomysłu, co podać na obiad, kolację lub nawet lunch? Idealnym rozwiązaniem będzie zupa kalafiorowa. Stanowi nie tylko prawdziwą bombę witaminową, lecz także rozgrzewa organizm i dosłownie rozpływa się w ustach. Tłumaczymy krok po kroku, jak ją przygotować.

Zupa kalafiorowa. Przepis na jedno z najbardziej lubianych dań obiadowych
Zupa kalafiorowa jest łatwa w przygotowaniu, a do tego wyśmienicie smakuje (Getty Images)

Zupę kalafiorową można podawać w różnych wariantach – na przykład w formie kremu. Do jej przygotowania wystarczą podstawowe warzywa, które z pewnością nabędziesz w miejscowym sklepie spożywczym. Miej w pogotowiu także blender, tym sprzętem będzie ci najwygodniej je zmiksować.

Przepis na zupę kalafiorową. Potrzebne składniki:

  • duży kalafior
  • łyżka kminku
  • cztery łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżki tymianku
  • ząbek czosnku
  • jedna łodyga selera
  • kostka bulionu warzywnego
  • 2/3 szklanki śmietanki 18-procentowej
  • pęczek natki pietruszki


  • jedna cebula

Przepis na zupę kalafiorową. Sposób przygotowania:

  • Dokładnie umyj i pokrój kalafior na mniejsze części. Następnie umieść różyczki kalafiora w naczyniu żaroodpornym, nacierając dwiema łyżkami oliwy z oliwek, tymiankiem oraz kminkiem.
  • Piecz różyczki kalafiora w piekarniku w temperaturze ok. 200 stopni Celsjusza. Wyjmij je po upływie 15 minut, kiedy staną się zarumienione.
  • Umyj, obierz, a następnie drobno posiekaj cebulę, ząbek czosnku i seler. Posmaruj patelnię pozostałymi dwiema łyżkami oliwy z oliwek, a kiedy się nagrzeje, zacznij smażyć na niej tak przygotowane warzywa.
  • Przygotuj bulion warzywny zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie dodaj do niego podpieczone wcześniej różyczki kalafiora, cebulę, czosnek oraz seler. Całość zmiksuj.
  • Dodaj do zupy odrobinę śmietany, aby osiągnąć odpowiadającą ci konsystencję i znowu zmiksuj. Umyj i posiekaj natkę pietruszki, a następnie przypraw nią gotowe już danie.

Zupę kalafiorową należy spożywać na ciepło albo gorąco. Jeśli zostały ci jakieś małe kawałki tego warzywa, możesz podpiec je w piekarniku, a następnie dorzucić do zupy. Dobrym pomysłem będą także grzanki.

Zobacz także: Zobacz też: Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewa oraz wzmacnia odporność
NA ŻYWO
Autor: EKO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Przemoc wobec ratowników medycznych. Będą surowsze kary
Przyjechali na wycieczkę do Auschwitz. Skandaliczne zachowanie młodych Niemców
Gwiazda zainwestuje pieniądze w klub. Kierunek zaskakuje
Śmierć w przydomowej siłowni. Nie żyje 36-letni strażak
Śmierć fryzjera gwiazd. Tajemnica żony wyszła na jaw
Tragiczny atak na Sumy. Liczba ofiar wzrosła
Nie zatrzymał się przed przejściem. Ułamki sekund dzieliły od tragedii
Stomatolodzy wracają do szkół. Leczenie zębów będzie darmowe
Wypadek autobusu w Krakowie. Są ranni
Ludzie skarżą się na kościelne dzwony w Łodzi. Biją za głośno?
Terroryści uderzą w Wielkanoc? Wydano ostrzeżenie dla Austrii
Tragiczna śmierć turysty w Hiszpanii. Spadł z punktu widokowego
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić