Zupę kalafiorową można podawać w różnych wariantach – na przykład w formie kremu. Do jej przygotowania wystarczą podstawowe warzywa, które z pewnością nabędziesz w miejscowym sklepie spożywczym. Miej w pogotowiu także blender, tym sprzętem będzie ci najwygodniej je zmiksować.
Przeczytaj także: Zupa ogórkowa inaczej. Doskonała na zimę
Przepis na zupę kalafiorową. Potrzebne składniki:
- duży kalafior
- łyżka kminku
- cztery łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżki tymianku
- ząbek czosnku
- jedna łodyga selera
- kostka bulionu warzywnego
- 2/3 szklanki śmietanki 18-procentowej
- pęczek natki pietruszki
- jedna cebula
Przepis na zupę kalafiorową. Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj i pokrój kalafior na mniejsze części. Następnie umieść różyczki kalafiora w naczyniu żaroodpornym, nacierając dwiema łyżkami oliwy z oliwek, tymiankiem oraz kminkiem.
- Piecz różyczki kalafiora w piekarniku w temperaturze ok. 200 stopni Celsjusza. Wyjmij je po upływie 15 minut, kiedy staną się zarumienione.
- Umyj, obierz, a następnie drobno posiekaj cebulę, ząbek czosnku i seler. Posmaruj patelnię pozostałymi dwiema łyżkami oliwy z oliwek, a kiedy się nagrzeje, zacznij smażyć na niej tak przygotowane warzywa.
- Przygotuj bulion warzywny zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie dodaj do niego podpieczone wcześniej różyczki kalafiora, cebulę, czosnek oraz seler. Całość zmiksuj.
- Dodaj do zupy odrobinę śmietany, aby osiągnąć odpowiadającą ci konsystencję i znowu zmiksuj. Umyj i posiekaj natkę pietruszki, a następnie przypraw nią gotowe już danie.
Przeczytaj także: Zupa z piwa. Oryginalny pomysł na obiad
Zupę kalafiorową należy spożywać na ciepło albo gorąco. Jeśli zostały ci jakieś małe kawałki tego warzywa, możesz podpiec je w piekarniku, a następnie dorzucić do zupy. Dobrym pomysłem będą także grzanki.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.