Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Zupa kalafiorowa. Przepis na jedno z najbardziej lubianych dań obiadowych

0

Nie masz pomysłu, co podać na obiad, kolację lub nawet lunch? Idealnym rozwiązaniem będzie zupa kalafiorowa. Stanowi nie tylko prawdziwą bombę witaminową, lecz także rozgrzewa organizm i dosłownie rozpływa się w ustach. Tłumaczymy krok po kroku, jak ją przygotować.

Zupa kalafiorowa. Przepis na jedno z najbardziej lubianych dań obiadowych
Zupa kalafiorowa jest łatwa w przygotowaniu, a do tego wyśmienicie smakuje (Getty Images)

Zupę kalafiorową można podawać w różnych wariantach – na przykład w formie kremu. Do jej przygotowania wystarczą podstawowe warzywa, które z pewnością nabędziesz w miejscowym sklepie spożywczym. Miej w pogotowiu także blender, tym sprzętem będzie ci najwygodniej je zmiksować.

Przepis na zupę kalafiorową. Potrzebne składniki:

  • duży kalafior
  • łyżka kminku
  • cztery łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżki tymianku
  • ząbek czosnku
  • jedna łodyga selera
  • kostka bulionu warzywnego
  • 2/3 szklanki śmietanki 18-procentowej
  • pęczek natki pietruszki


  • jedna cebula

Przepis na zupę kalafiorową. Sposób przygotowania:

  • Dokładnie umyj i pokrój kalafior na mniejsze części. Następnie umieść różyczki kalafiora w naczyniu żaroodpornym, nacierając dwiema łyżkami oliwy z oliwek, tymiankiem oraz kminkiem.
  • Piecz różyczki kalafiora w piekarniku w temperaturze ok. 200 stopni Celsjusza. Wyjmij je po upływie 15 minut, kiedy staną się zarumienione.
  • Umyj, obierz, a następnie drobno posiekaj cebulę, ząbek czosnku i seler. Posmaruj patelnię pozostałymi dwiema łyżkami oliwy z oliwek, a kiedy się nagrzeje, zacznij smażyć na niej tak przygotowane warzywa.
  • Przygotuj bulion warzywny zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie dodaj do niego podpieczone wcześniej różyczki kalafiora, cebulę, czosnek oraz seler. Całość zmiksuj.
  • Dodaj do zupy odrobinę śmietany, aby osiągnąć odpowiadającą ci konsystencję i znowu zmiksuj. Umyj i posiekaj natkę pietruszki, a następnie przypraw nią gotowe już danie.

Zupę kalafiorową należy spożywać na ciepło albo gorąco. Jeśli zostały ci jakieś małe kawałki tego warzywa, możesz podpiec je w piekarniku, a następnie dorzucić do zupy. Dobrym pomysłem będą także grzanki.

Zobacz także: Zobacz też: Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewa oraz wzmacnia odporność
Autor: EKO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Odkryj tajemnice nocy. Sprawdź swoją wiedzę w łamigłówce
Ojciec zaginionego Krzysia Dymińskiego nie wytrzymał. "Nie ma mojej zgody"
Mocne słowa gen. Skrzypczaka. "Wystarczy na 10 dni"
Pasażer próbował otworzyć drzwi samolotu. Maszyna była 9 km nad ziemią
Programy komputerowe, które ułatwiają życie. Czy znasz je wszystkie?
Hiszpanie piszą o Lewandowskiej. Otwiera nowy biznes
Wytyczne księdza ws. kolędy. Mieszkańcy: "To już tradycja"
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić