Przygotowanie zupy krem z dyni nie wymaga wielkich nakładów pracy. Do ugotowania posiłku dla jednej osoby wystarczą m.in. podstawowe warzywa i kilka przypraw, które znajdziemy w większości kuchni.
Przeczytaj także: Przepis na ciasto z dyni. Lekki i słodki deser, wprost idealny na jesień
Zupa krem z dyni: potrzebne składniki
- śmietana do zupy 18-procentowa
- jedna mała dynia
- imbir mielony
- szczypta soli i pieprzu
- jedna mała cebula
- jedna duża lub dwie małe marchewki
- łyżka oliwy
Przeczytaj także: Przepis na krem z zielonego groszku. Prosta zupa z 4 składników
Zupa krem z dyni: sposób przygotowania
- Umyj i obierz dynie, a następnie pokrój ją na mniejsze kawałki. Pamiętaj o dokładnym wybraniu pestek.
- Umyj, obierz, a następnie drobno posiekaj cebulę. Później smaż ją, dopóki się nie zeszkli.
- Przez około pół godziny gotuj dynię razem z umytą i obraną marchewką. Gdy oba warzywa będą już miękkie, umieść je w garnuszku i dodaj pół litra wody.
- Do marchewki i dyni dodaj cebulę, a całość dokładnie blenduj, aż składniki się połączą. Warzywa dopraw solą, pieprzem, imbirem, pamiętaj także o oliwie.
Przeczytaj także: Włoski "eliksir długowieczności". Prosty przepis na pyszną zupę
Jeśli zupa wyda ci się zbyt rzadka, dodaj do niej jedną lub dwie łyżki śmietany. Dyniowy smak zupy doskonale podkreślą ziołowe grzanki.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.