Zupa z pieczonych warzyw jest doskonałym posiłkiem na jesień. Bardzo aromatyczna i rozgrzewająca z pewnością przypadnie do gustu każdemu. To doskonały pomysł na rodzinny posiłek w chłodne dni.
Zupa z pieczonych warzyw. Potrzebne składniki
- 1 czerwona papryka pokrojona na kawałki
- 1 żółta papryka pokrojona na kawałki
- 2 średnie marchewki, obrane i posiekane
- 3 ziemniaki, obrane i posiekane
- 3 ząbki czosnku, w łupince
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- pół łyżeczki papryki
- 1 czerwona cebula, obrana i pokrojona w cząstki
- 1 l bulionu warzywnego
- starty parmezan
Zupa z pieczonych warzyw. Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- Połóż ziemniaki, czerwoną i żółtą paprykę, marchewki i ząbki czosnku na dużej blasze do pieczenia (wyłożonej papierem).
- Skrop oliwą z oliwek i posyp solą, pieprzem i papryką.
- Wymieszaj wszystko razem.
- Wstaw do piekarnika na 20 minut (w trakcie pieczenia przemieszaj).
- Po 20 minutach dodaj cząstki czerwonej cebuli i ponownie wymieszaj.
- Włóż do piekarnika na kolejne 10-12 minut.
- Warzywa umieść w dużym rondlu (wyciśnij czosnek z łupinki).
- Warzywa zalej bulionem.
- Doprowadź bulion do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez pięć minut.
- Wyłącz ogień, a następnie zmiksuj blenderem ręcznym.
- Zupę dopraw do smaku i posyp parmezanem.
I gotowe. Smacznego!
Zobacz także: Prosty przepis na domową pizzę. Idealne danie w 15 minut
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl