Zupa z piwa to doskonały pomysł na pyszny i rozgrzewający obiad. Jest sycąca, serowa i idealnie nadaje się na jesienno-zimowe dni. Do zupy będą pasować grzanki, szczypiorek lub płatki chili.
Zupa z piwa. Potrzebne składniki:
- 75 g masła
- 2 łyżeczki posiekanego czosnku
- 50 g mąki pszennej
- 350 ml piwa (najlepiej typu Ale)
- ok. 100 ml wody
- 200 g śmietany 12 lub 18 proc.
- pieprz i sól do smaku
- 200 g sera cheddar
Zupa z piwa. Sposób przygotowania
- podsmaż na maśle czosnek
- wyjmij czosnek i na tę samą patelnię wsyp mąkę
- następnie wlej piwo i wodę
- całość gotuj przez kilka minut, alkohol zacznie wtedy wyparowywać
- do zupy dodaj następnej śmietanę i ser cheddar
- ponownie gotuj, aż ser się rozpuści i zupa zgęstnieje
- dodaj sól i pieprz do smaku (jeśli lubisz możesz dodać także inne przyprawy np. chili, imbir)
Gotowe, smacznego! Jeśli spodobał ci się nasz przepis na ten oryginalny obiad, to zobacz także jak przygotować pyszne kotlety schabowe oraz rosół.
Zobacz także: Zobacz też: Przepis na pyszne schabowe. Idealne na obiad po grzybobraniu
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl