Żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Jego przygotowanie może wydawać się trudne, ale z odpowiednim przepisem poradzisz sobie w parę chwil i zdążysz ugotować tę pyszną zupę jeszcze zanim do domu zjadą się goście.
Przepis na żurek "last minute". Potrzebne składniki
- 1 l wody
- 300 ml zakwasu
- 250 g białej kiełbasy
- 50 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka (ugotowane na twardo)
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 100 ml śmietany kremówki
- Majeranek
- Olej do smażenia
- Pieprz, sól
Przepis na żurek "last minute". Sposób przygotowania
- Cebulę i boczek pokrój w kostkę, podsmaż na odrobinie oleju.
- Wodę wlej do dużego garnka, dodaj białą kiełbasę, ziele angielskie i liście laurowe.
- Gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut.
- Wyjmij kiełbasę, dodaj podsmażoną cebulkę i boczek oraz zakwas.
- Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
- Do żurku dodaj śmietanę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Dorzuć kiełbasę pokrojoną na plasterki dowolnej grubości.
- Przed nalaniem zupy na talerzach ułóż przekrojone na pół jajko.
Czytaj także: Niemcy się nim objadają w święta. Przepis na Osterbrot
Dla zaostrzenia smaku do zupy można dodać tarty chrzan. Niektórzy żurek podają także z gotowanymi ziemniakami. Smacznego!
Zobacz także: Jak przedłużyć świeżość wielkanocnych potraw. Proste triki eksperta
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl