Nikt już nie wyobraża sobie śniadania wielkanocnego bez żurku na zakwasie. Jeżeli chcesz, by żurek był delikatny w smaku, dodaj do niego kilka łyżek śmietany 30 proc. W ten sposób żurek gotowały niegdyś nasze babcie. Wielkanocny żurek podawaj z jajkiem i kiełbasą i chlebem lub z ziemniakami.
Przepis na żurek. Potrzebne składniki:
- 2 litry bulionu
- pół litra zakwasu żytniego
- cztery białe kiełbasy
- 20 dag boczku
- 2 małe cebule
- łyżka chrzanu
- ząbek czosnku
- 3 łyżki śmietany 30 proc.
- suszony majeranek
- sól i pieprz do smaku
Czytaj także: To był hit w PRL-u. Przepis na ciasto "Kryształek"
Przepis na żurek. Sposób przygotowania:
- w garnku podgrzej bulion
- na patelni podsmaż pokrojony w paseczki boczek i pokrojoną w kostkę cebulkę, gdy się zarumieni dodaj całość do bulionu
- wrzuć też białe kiełbaski w całości i gotuj ok. pół godziny
- następnie do wywaru dodaj połowę zakwasu i sprawdź, czy jest wystarczająco kwaśny
- bulion przypraw czosnkiem, chrzanem i majerankiem
- całość gotuj jeszcze przez chwilę
- na koniec dodaj hartowaną śmietankę
- żurek dopraw solą i pieprzem
- zupę podawaj z jajkiem i kiełbasą lub innymi ulubionymi dodatkami
Czytaj także: Hit Wielkanocy. Chrupiące jajko faszerowane
Zobacz także: Prosty przepis na domową pizzę. Idealne danie w 15 minut
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl