Co wiemy o jagodach? Pierwsze owoce pojawiają się późną wiosną, a sezon na nie trwa najczęściej do końca lipca. Trzeba pamiętać o tym, że owoce należy zrywać ręcznie, bez użycia jakichkolwiek narzędzi czy urządzeń.
Z jagód możemy wykonać różnego rodzaju przetwory i dodajemy je do ciast oraz deserów. Wielkim powodzeniem cieszą się także słynne "jagodzianki". W okresie letnim niektóre jagodzianki kosztują 5 zł, niektóre ok. 10 zł, są też takie z ceną ponad 20 zł.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dziennikarka sprawdziła, co kryje się w 2 produktach: jagodziance podawanej w samolocie linii LOT oraz jagodziance z supermarketu.
Czytaj także: Zamówił kurczaka w Sarbinowie. Pokazał paragon
W jagodziance podawanej w jednej z linii lotniczej jagody stanowią zaledwie 21%, oprócz nich producent dodał… marmoladę, która składa się z przecieru jabłkowego, aroniowego, porzeczkowego i wiśniowego. Wygląda na to, że ktoś tu chciał przyoszczędzić na jagodach… - podkreśla dziennikarka.
W tym produkcie znajdziemy też margarynę zamiast masła, drożdże, serwatkę, mleko w proszku oraz sztuczne aromaty.
Jagodzianka z supermarketu. Co zawiera?
Skład jagodzianki z supermarketu też pozostawia wiele do życzenia. Na etykiecie jest 9 linijek w których znajdziemy m.in. 3 substancje żelujące, masę jajową, sztuczne aromaty i barwniki, margarynę z olejem palmowym, zagęstniki czy środek do przetwarzania mąki.
Ważne, aby jagodzianka miała w środku dojrzałe jagody, czyli takie o intensywnym odcieniu fioletowo-niebieskim. Unikajcie jagodzianek z czerwonym nadzieniem, bo mogą mieć w sobie barwnik i pulpę z innych owoców - ostrzega Bosacka.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.