pogoda
Warszawa

Mieszkała w Pałacu Prezydenckim. Wyznała co musiała tam jeść

27

Aleksandra Kwaśniewska w wieku 14 lat zamieszkała z rodzicami w Pałacu Prezydenckim. Będąc gościem podcastu "Z pełnymi ustami" córka byłego prezydenta wyznała, jak wygląda tamtejsza kuchnia i jakie zwykła była jadać dania.

Mieszkała w Pałacu Prezydenckim. Wyznała co musiała tam jeść
Aleksandra Kwaśniewska o życiu w Pałacu Prezydenckim. (AKPA)

W 1995 roku Aleksandra Kwaśniewska wraz z rodziną wprowadziła się do Pałacu Prezydenckiego, wtedy to jej ojciec, Aleksander Kwaśniewski wygrał pierwsze wybory. 

Aleksandra miała zaledwie 14 lat i z dnia na dzień całkowicie zmieniło się jej życie. Długo nie mogła się przyzwyczaić do zasad, jakie panowały w pałacu, szczególnie w kuchni. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Karolina Gilon o Caroline Derpienski: "Mam nadzieję, że to wkrętka i wymyśliła sobie postać"
NA ŻYWO

Tak wyglądało życie Aleksandry Kwaśniewskiej w Pałacu Prezydenckim

Będąc gościnią podcastu "Z pełnymi ustami’ wyznała, jak wyglądało 10 lat jej życia, będąc córką prezydenta. Szczególną uwagę skupiła na tamtejszej kuchni. Krępowało ją proszenie obcych ludzi o posiłek, więc na początku w tej sprawie zwracała się do swojej mamy. 

Już jako dziecko interesował ją świat kuchni. Wielokrotnie chciała spróbować swoich sił w gotowaniu, jednak jak sama przyznała, kuchnia w Apartamencie Prezydenckim była dość mała. 

"Wykazywałam zainteresowanie kulinariami jako dziecko, a ten Pałac mnie tak trochę zblokował. Po pierwsze w Apartamencie Prezydenckim jest bardzo mała kuchnia. Jest tak wyposażona, że można zrobić sobie herbatę i kanapkę. A do tego tam jest normalnie kucharz, z którego z założenia masz korzystać. Ja się strasznie tego wstydziłam (...)" - opowiadała Aleksandra. 

I choć wielu może się wydawać, że w Pałacu Prezydenckim serwowane są wykwintne dania serwowane przez najwybitniejszych kucharzy, to okazuje się, że wcale tak nie było. 

"(...) Ci kucharze byli po gastronomiku. To nie były jakieś francuskie szkoły. To były bardzo proste rzeczy. (...) Pamiętam, że jedno z dań, które lubiłam najbardziej, to były liście szpinaku młodego, z poszatkowanym jajkiem i jakiś żółty sos, trochę jakby holenderski. To był tego typu dania, a nie bóg wie co" - dodała. 

Aleksandra już jako nastolatka nie jadła jednak mięsa, co było dla kucharzy nie lada wyzwaniem. Był rok 1995 i królowały znane wszystkim tradycyjne polskie dania. Nie chciała natomiast nikomu sprawiać kłopotu, więc jadła to, co pozostali, tyle że, bez mięsa.

Autor: ACZ
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 11.04.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Przekroczył prędkość o 91 km/h. Spieszył się do pracy
"Przełom na pewno nastąpi". Znana detektyw o zaginięciu Beaty Klimek
Niewiele brakło do tragedii. Ojciec wparował tyłem pod rozpędzony samochód
"To nie jest góralszczyzna". Nowy hotel w centrum Zakopanego wzbudza kontrowersje
Moskwa bez połączenia kolejowego z Mariupolem. Ukraińscy partyzanci blokują działania
Schowała córkom iPady. Spędziła siedem godzin za kratkami
Wyciekły dane uczniów z systemu CKE. Jak do tego doszło?
Jak pozbyć się mrówek z domu? Wykorzystaj to, co masz w kuchni
Usuwali skutki wrześniowej powodzi. Makabryczne odkrycie w Opolskiem
Polscy naukowcy zbadają stres u astronautów na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej
O 80-letniej Polce pisały brytyjskie media. Groziła jej deportacja
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić