W 1995 roku Aleksandra Kwaśniewska wraz z rodziną wprowadziła się do Pałacu Prezydenckiego, wtedy to jej ojciec, Aleksander Kwaśniewski wygrał pierwsze wybory.
Aleksandra miała zaledwie 14 lat i z dnia na dzień całkowicie zmieniło się jej życie. Długo nie mogła się przyzwyczaić do zasad, jakie panowały w pałacu, szczególnie w kuchni.
Czytaj także: Jerzy Stuhr po ciężkiej operacji. "Nowotwór wrócił"
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tak wyglądało życie Aleksandry Kwaśniewskiej w Pałacu Prezydenckim
Będąc gościnią podcastu "Z pełnymi ustami’ wyznała, jak wyglądało 10 lat jej życia, będąc córką prezydenta. Szczególną uwagę skupiła na tamtejszej kuchni. Krępowało ją proszenie obcych ludzi o posiłek, więc na początku w tej sprawie zwracała się do swojej mamy.
Już jako dziecko interesował ją świat kuchni. Wielokrotnie chciała spróbować swoich sił w gotowaniu, jednak jak sama przyznała, kuchnia w Apartamencie Prezydenckim była dość mała.
"Wykazywałam zainteresowanie kulinariami jako dziecko, a ten Pałac mnie tak trochę zblokował. Po pierwsze w Apartamencie Prezydenckim jest bardzo mała kuchnia. Jest tak wyposażona, że można zrobić sobie herbatę i kanapkę. A do tego tam jest normalnie kucharz, z którego z założenia masz korzystać. Ja się strasznie tego wstydziłam (...)" - opowiadała Aleksandra.
I choć wielu może się wydawać, że w Pałacu Prezydenckim serwowane są wykwintne dania serwowane przez najwybitniejszych kucharzy, to okazuje się, że wcale tak nie było.
"(...) Ci kucharze byli po gastronomiku. To nie były jakieś francuskie szkoły. To były bardzo proste rzeczy. (...) Pamiętam, że jedno z dań, które lubiłam najbardziej, to były liście szpinaku młodego, z poszatkowanym jajkiem i jakiś żółty sos, trochę jakby holenderski. To był tego typu dania, a nie bóg wie co" - dodała.
Czytaj także: Barciś wyśmiany przez Wojewódzkiego. Aktor nie wytrzymał
Aleksandra już jako nastolatka nie jadła jednak mięsa, co było dla kucharzy nie lada wyzwaniem. Był rok 1995 i królowały znane wszystkim tradycyjne polskie dania. Nie chciała natomiast nikomu sprawiać kłopotu, więc jadła to, co pozostali, tyle że, bez mięsa.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.