Sieć dyskontów Biedronka, marka płatków śniadaniowych Yummers i Viki Gabor. Młoda gwiazda została właśnie twarzą płatków śniadaniowych o wymyślonym przez siebie smaku - szejka czekoladowego.
Pierwsi fani już kupili najnowszy produkt sygnowany nazwiskiem Viki. I dosłownie szaleją z radości, że ich idolka go wypuściła, chwaląc przy okazji walory smakowe.
Dobre - kakao jest wyczuwalne, smak całkiem spoko, ode mnie ocenka 7/10 - mówił jeden z TikTokerów.
Płatki Viki Gabor. Co na to dietetyczka?
Postanowiliśmy sprawdzić, jaki skład ma paczka chrupiących przysmaków i zapytać dietetyka o zdanie.
Na opakowaniu napisane jest, że 100 g produktu zawiera 354 kilokalorii. Płatki mają 2,7 g tłuszczu, 71,6 g węglowodanów, 26,7 g stanowią cukry, a 7,7 g - białka. Oprócz tego produkt bogaty jest w błonnik pokarmowy w ilości 6,4 g i sól 0,51 g.
W składzie mamy 72 proc. mąki. Jest to połączenie mąki pszennej pełnoziarnistej, kukurydzianej pełnoziarnistej, mąki pszennej i mąki ryżowej. Oprócz tego cukier, kakao o obniżonej wartości tłuszczu, aromaty, olej rzepakowy, sól i syrop glukozowo-fruktozowy.
Produkt nie wygląda więc na bogaty w niezbędne składniki. A co o takim składnie sądzi dietetyczka?
Skład pozostawia wiele do życzenia. Chociażby ze względu ja zawartość syropu cukrowego czy cukru. Prawie 27g cukru w 100g, to całkiem sporo! W przeliczeniu daje to około 3 łyżki stołowe - zauważa w rozmowie z o2 Roksana Środa.
- Plusem jest to, że cukier jest najmniejszym dodatkiem i znajduje się na samym końcu listy składników. Z kolei dodatek maki pszennej pełnoziarnistej zwiększy trochę zawartość błonnika - dodaje ekspertka.
Podsumowując, zachęcam do wyboru płatków śniadaniowych o lepszym składzie - bez dodatki cukru, a przede wszystkim - syropu cukrowego. Niemniej jako produkt rekreacyjny, od czasu do czasu i w bardzo niewielkiej ilości - nie będzie najgorszym wyborem, ze względu na mieszankę mąk, większą zawartość błonnika i stosunkowo niewielki dodatek syropu cukrowego. Podkreślam - niewielki dodatek, jako produkt rekreacyjny w zdrowej i wartościowej diecie. Zawartość cukru na 100g nadal jest wysoka - podkreśla dietetyczka.
Karolina Sobocińska, dziennikarka o2.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.