Pochodzący z Turcji rzeźnik i kucharz Nusret Gökçe, znany szerzej jako Salt Bae, przed kilkoma laty zdobył ogromną popularność w sieci. Wszystko za sprawą filmów, na których w bardzo specyficzny sposób soli potrawy.
Gest Gökçe szybko osiągnął rangę kultowego i stał się internetowym memem, a jego twórca celebrytą. Do restauracji Turka przyjeżdżają teraz gwiazdy z całego świata. Stałymi bywalcami są m.in. Leonardo DiCaprio czy Puff Diddy.
Swoją popularność Salt Bae podtrzymuje skandalami i kontrowersyjnymi pomysłami, takimi jak wprowadzenie do menu w swoich lokalach steka posypanego złotem za równowartość ok. 3 tys. zł.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ostatnio restaurator wpadł na kolejny nietypowy pomysł, który rozzłościł zarówno wegetarian, jak i mięsożerców. Otóż Gökçe postanowił zastąpić bułkę w burgerach... połówkami awokado.
Salt Bae rozwścieczył internautów
Na filmie udostępnionym w niedzielę na Instagramie Salt Bae polewa obrane awokado sosem z topionego sera, na to kładzie mięso, a wszystko przykrywa drugą częścią odżywczego owocu.
Można sobie jedynie wyobrazić, że awokado po kontakcie z gorącymi składnikami będzie miało raczej nieprzyjemną konsystencję, a podczas jedzenia takiego burgera będzie się można mocno ubrudzić.
A ile kosztuje taki wynalazek? Ceny "awokado burgera" w londyńskim lokalu Salt Bae oscylują między 19 a 25 funtami (ok. 98 - 130 zł), w zależności od dodanych składników. Internauci są oburzeni kontrowersyjnym pomysłem celebryty.
W jakiś sposób ten film obraża jednocześnie wrażliwość wegan i mięsożerców.
Jak to się niby je?
Musiałbym sprzedać mieszkanie, żeby sobie na to pozwolić - piszą użytkownicy Instagrama.