Zaczęło się niewinnie, bo od wpisów internautów o braku dostępności cukru w niektórych sklepach sieci Biedronka. To wywołało panikę i Polacy ruszyli masowo do sklepów po popularne słodzidło. Efekt? Większość sieci handlowych musiała wprowadzić limity, zgodnie z którymi na jeden paragon można nabyć maksymalnie 5 albo 10 kg.
Problemy z dostępnością cukru sprawiły, że popularny produkt znacząco podrożał. Obecnie za kilogramowe opakowanie trzeba zapłacić od 5 do 9 zł. Jak Polska wypada na tle innych europejskich państw? Okazuje się, że nie najlepiej.
Szalone ceny cukru w Polsce. Na Zachodzie jest dużo taniej!
Katarzyna Bosacka postanowiła zestawić ceny cukru w Polsce z wybranymi krajami zachodniej Europy. Popularna dziennikarka otrzymała od fanów zdjęcia z różnych sklepów, co pozwoliło jej sporządzić małe zestawienie.
W Niemczech za kilogram cukru zapłacimy 0,79 euro, co po przeliczeniu na polską walutę daje 3,76 zł. W Anglii opakowanie słodzidła kosztuje 0,65 funta, czyli 3,70 zł. Nieco drożej cukier wychodzi w Szwajcarii, gdzie kilogramowe opakowanie można nabyć za 0,90 franka szwajcarskiego. Przy obecnym kursie daje to 4,40 zł.
Kilogram cukru w Hiszpanii to wydatek rzędu 0,77 euro (3,66 zł), w Holandii - 0,65 euro (3,10 zł), w Irlandii - 0,95 euro (4,52 zł). Jak widać, w Polsce w niektórych sklepach trzeba zapłacić nawet dwa razy więcej, a należymy do największych producentów cukru w Europie.
Jeden z obserwatorów przesłał mi zdjęcie cukru z nadmorskiego sklepu - 8,50 zł za 1 kg... Ale to jeszcze nic, bo na wielu aukcjach internetowych można kupić 'zestaw' 10 kg cukru za 100 zł i kupujących jest co niemiara - napisała z niedowierzaniem Katarzyna Bosacka w mediach społecznościowych.
Czytaj także: Nowe 500 plus. Wiemy, kto może dostać pieniądze
Eksperci przekonują, że cukru w Polsce nie zabraknie. Trudno zatem zrozumieć obecne szaleństwo na rynku i zachowanie klientów sklepów. "Polska to jest jednak chory kraj", "Polska to kraj dla bogatych ludzi", "Ludzie to sami nakręcili" - to tylko niektóre komentarze pod wpisem dziennikarki.
Obecna panika cukrowa może mieć też pozytywne skutki. Część Polaków deklaruje bowiem, że w takiej sytuacji... przestanie korzystać z tego słodzidła. Warto pamiętać, że na rynku nie brakuje zdrowszych zamienników - takich jak stewia, ksylitol czy erytrytol.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.