Każdy ma swoją wizję Wielkanocy, którą wyniósł z rodzinnego domu. Przepisy na tradycyjne dania zwykle są przekazywane z pokolenia na pokolenie, a dla niektórych zmodyfikowane czy unowocześnione wersje polskich potraw są nie do zaakceptowania.
Co roku przed świętami pojawiają się te same kulinarne kontrowersje - który majonez jest lepszy do jajek, czy w sałatce jarzynowej powinien znaleźć się groszek? Jedni do sernika dodają rodzynki, a inni z obrzydzeniem je wygrzebują. Sporom nie ma końca.
Oczywiście nie ma jednego, prawidłowego sposobu na obchodzenie świąt. Swoją receptą na udaną Wielkanoc podzielił się Robert Makłowicz. W rozmowie z portalem Noizz ze swojego punktu widzenia podróżnik rozwiązał kilka kulinarnych dylematów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj także: Kiedy wypada Wielkanoc 2023? Ile dni wolnego?
Sernik z rodzynkami, czy bez? Makłowicz odpowiada
Dziennikarze zapytali Roberta Makłowicza m.in. o to, jaki sernik lubi najbardziej. Okazuje się, że dziennikarz kulinarny ma dość tradycyjne podejście do tego ciasta.
Ja wolę z rodzynkami, ale kiedy zadałem to pytanie widzom w mediach społecznościowych, odpowiedzieli, że wolą bez. Oczywiście on się nie może składać z samych rodzynek. Nie może być za dużo - wyjaśnił w rozmowie z Noizz.
Czytaj także: To nie żart. Tyle Gessler liczy sobie za pół jajka
Makłowicz rozwiązał spór dot. majonezu
Podróżnik w nieoczekiwany sposób rozwiązał też odwieczny dylemat dotyczący majonezu. Zapytany, na którą markę stawia - Winiary czy Kielecki, odpowiedział:
W święta domowy. Zrobienie majonezu to tylko 10 min. roboty! Potrzeba żółtka, trochę musztardy, odrobinę czosnku, jeśli ktoś chce i dobrej jakości oleju roślinnego. Należy powoli ucierać i gotowe!
Dziennikarz zdradził ponadto, że w jego domu na Wielkanoc często serwowało się włoskie panettone, czyli odpowiednik naszej babki, który niegdyś piekła jego mama. Oprócz tego, organizując świąteczny obiad, Makłowicz stawia na warzywa i lubi inspirować się kuchnią śródziemnomorską.
Ważne, by było dużo zieloności. Mięsne menu wydaje mi się nużące - wyznał.