Spore znaczenie w oszczędnościach na kWh energii ma nowoczesny sprzęt AGD. Jeżeli jesteśmy posiadaczami płyty indukcyjnej warto dowiedzieć się jak możemy oszczędzać energię i tym sposobem obniżać rachunki za prąd.
Czym jest płyta indukcyjna?
Płyta indukcyjna to obecnie jednej z najbardziej popularny rodzajów płyt kuchenny. Wyróżnia je nowoczesne wzornictwo, łatwość utrzymania czystości a także szybkość gotowania. Na płycie znajdują się oznaczenia pól grzejnych, czyli obszarów, na których stawiamy naczynia do gotowania. W większości urządzeń jest ich od 2 do 4. W zależności od modelu kuchenki, z boku lub na przodzie płyty umieszczony jest panel sterowania składający się z przycisków umożliwiających obsługę dotykową. Pod zewnętrzną powierzchnią płyty indukcyjnej znajdują się miedziane zwoje w formie spirali. Odpowiadają one za procesy wydzielanie ciepła, które trafia bezpośrednio do naczynia ustawionego na polu grzejnym. Istotne jest to, że do ogrzewania wykorzystywana jest jedynie energia elektryczna. W odróżnieniu od kuchenki gazowej nie trzeba takiej płyty podłączać do instalacji gazowej. Nie posiada ona także iskrownika czy palników ogniowych, przez co nie ma ryzyka wycieku szkodliwego gazu ani wybuchu.
Zalety korzystania z płyty indukcyjnej
Główne zalety korzystania z płyty indukcyjnej to wysoka efektywność energetyczna, szybkie działanie i bezpieczeństwo. Jeśli chodzi o wydajność, istotne jest to, że podczas gotowania na płycie indukcyjnej wykorzystywane jest niemal 100% wytworzonej przez nią energii. Płyta indukcyjna to zatem sprzęt najbardziej wydajny spośród wszystkich dostępnych obecnie rodzajów kuchenek. Warte odnotowania jest to, że włącza się ona wyłącznie w miejscu, w którym ustawimy naczynie. Biorąc pod uwagę minimalne straty energii, zmniejsza to koszty gospodarstwa domowego. Płyty indukcyjne wyróżniają się ponadto szybkim gotowaniem. Podgrzanie wody w dużym garnku zajmuje przy największych poziomach zaledwie kilkadziesiąt sekund. Oszczędzamy przez to cenny czas, znacznie szybciej zagotowując np. wodę na herbatę lub makaron. Ponadto dzięki szybkiemu gotowaniu w krótszym czasie odgrzejesz również wcześniej przygotowane potrawy. Nie sposób zapomnieć o najwyższych standardach bezpieczeństwa płyty indukcyjnej. To, że ogrzewa ona wyłącznie dno ustawionego na niej naczynia, a reszta jej powierzchni pozostaje chłodna, jest istotne w dużych gospodarstwach domowych. Nie musimy się przez to przejmować, że my lub członkowie rodziny (w tym przede wszystkim dzieci) przez przypadkowe dotknięcie takiej płyty indukcyjnej w trakcie gotowania ulegną poważnemu poparzeniu. Oprócz tego istotne jest to, że płyta indukcyjna błyskawicznie się nagrzewa, ale równie szybko stygnie. Już po kilkunastu minutach dotknięcie pola grzewczego nie kończy się zatem poparzeniami skóry.
Jak obniżać rachunki za prąd, korzystając z płyty indukcyjnej?
Jeśli chcemy osiągnąć niski pobór energii elektrycznej przez indukcję, musimy przede wszystkim zadbać o jej efektywne wykorzystanie. Najważniejsze jest dopasowanie mocy kuchenki indukcyjnej do rodzaju obróbki termicznej. Wskazują je producenci poszczególnych płyt indukcyjnych. Przykładowo, jeśli chodzi o wszechstronne płyty indukcyjne marki Electrolux, takie jak EIS6648 SensePro 900 SLIM-FIT 60 cm.
W nowoczesnych kuchniach indukcyjnych utrzymanie odpowiednej mocy grzania ułatwiają innowacyjne technologie. Doskonałym tego przykładem są płyty indukcyjne Electrolux z serii Sense, posiadające różne przydatne funkcje, takie jak:
Czujnik smażenia Fry Sensor - utrzymujący odpowiednią temperaturę powierzchni patelni bez konieczności zgadywania i regulacji ustawień.
Czujnik wrzenia Boil Sensor - wykrywający, kiedy woda w naczyniu osiąga punkt wrzenia. Funkcja gotowania do gotowania na wolnym ogniu automatycznie dostosowuje kontrolowane wolne gotowanie.
Funkcja Bridge - pozwalająca na połączenie dwóch pól grzejnych w jedną dużą powierzchnię do gotowania. Dzięki automatycznej synchronizacji temperatury i ustawień czasu jest to idealne rozwiązanie do użycia płyt grillowych typu plancha i naczyń do pieczenia.
Nowoczesne płyty indukcyjne wyposażone są także w inne rozwiązania zapewniające niższe zużycie energii elektrycznej. Pierwszym z nich jest funkcja automatycznego wyłączania. W urządzeniach marki Electrolux, takich jak EIS624 SenseBoil 700 SLIM-FIT 60 cm.
Gdy chcemy zmniejszyć rachunki za energię, przy korzystaniu z kuchenki indukcyjnej powinniśmy także pamiętać o tym, by dopasowywać naczynie do wielkości palnika. Jeśli postawimy je na zbyt dużym polu grzewczym w stosunku do podstawy, możemy stracić energię, a dodatkowo - niepotrzebnie ogrzać kuchnię. Z drugiej strony za mały palnik zbyt mocno wydłuży gotowanie. Kluczem do efektywnego i oszczędnego korzystania z płyty indukcyjnej jest ponadto użycie wysokiej jakości garnków, patelni i rondelków sprawdzonych producentów.. Dzięki temu mamy pewność, że ciepło rozprowadzi się w nich szybko i równomiernie, co skróci czas gotowania, a w konsekwencji liczbę zużytych kW energii.
Nie możemy oprócz tego zapomnieć o regularnym czyszczeniu płyty indukcyjnej. Sprzęt, na którym nie ma pozostałości tłuszczu, wody lub mleka, które wylały się z garnka, działa efektywniej, co także ma znaczenie przy oszczędzaniu energii.
Dodatkowo, aby oszczędzać energię podczas korzystania z płyty indukcyjnej, należy przestrzegać kilku zasad:
- Przykrywanie naczyń: W miarę możliwości, zawsze należy przykrywać naczynia pokrywką. Dzięki temu ciepło jest zatrzymywane wewnątrz naczynia, co skraca czas gotowania i redukuje zużycie energii.
- Postawienie naczynia przed włączeniem płyty: Zanim włączymy pole grzewcze, na nim powinno już znajdować się naczynie. Dzięki temu energia nie jest marnowana na nagrzewanie pustego pola.
- Ustawianie naczyń na środku pola grzewczego: Aby maksymalizować efektywność grzania, naczynia powinny być stawiane bezpośrednio na środku pola grzewczego.
- Wykorzystywanie ciepła resztkowego: Po wyłączeniu płyty, część ciepła pozostaje w strefach grzewczych. To ciepło resztkowe można wykorzystać do podtrzymywania ciepła potraw lub roztapiania składników. Wskaźniki ciepła resztkowego pokazują, które strefy grzewcze nagrzały się od naczynia. Chociaż płyta nie pobiera już prądu, wciąż generuje ciepło, które można ekonomicznie wykorzystać. Dzięki tej informacji można także uniknąć przypadkowego poparzenia, a mycie płyty będzie zawsze bezpieczne.
Podsumowanie - kiedy i dlaczego warto zakupić płytę indukcyjną?
Płyta indukcyjna to nowoczesny sprzęt AGD, który nie musi zużywać dużo energii w kuchni. Korzystając z dopasowanych metod ogrzewania i innowacyjnych funkcji takich urządzeń, dostępnych m.in. w urządzeniach marki Electrolux, możemy obniżyć nasze rachunki za prąd nawet o kilkanaście procent. Wysoka efektywność energetyczna, szybkie działanie i bezpieczeństwo to znaki rozpoznawcze płyt indukcyjnych marki Electrolux, dzięki którym zapewniają one wygodę i oszczędne gotowanie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.