Co na grilla? 4 pomysły na pyszne potrawy
Na grillu przeważnie króluje mięso. Najpopularniejszym daniem tak przyrządzanym jest karkówka – aromatyczna i bardzo soczysta. Trudno sobie wyobrazić wspólny barbecue bez niej w roli głównej. A jednak! To niejedyne mięso, które smakuje wyjątkowo dobrze przyrządzone na grillu. Na ruszt warto też wrzucić pierś z kurczaka, skrzydełka, kaszankę, a nawet… rybę.
Sprawdź, jak przygotować najlepszą ucztę pod chmurką!
Karkówka z grilla – przepis na ostro
Kluczem do idealnie przyrządzonej karkówki jest najlepsza jakość mięsa, a także odpowiednia marynata. To gwarancja pełni smaku i wyjątkowego aromatu. Jak przyrządzić karkówkę na ostro?
Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej (wysokiej jakości kawałki karkówki znajdziesz w sklepach sieci Delikatesy Centrum),
- 3 łyżki stołowe oleju roślinnego,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka stołowa sosu sojowego,
- 1 łyżka stołowa musztardy (dla ostrości – sarepskiej lub chrzanowej),
- 1 łyżka stołowa miodu,
- 1 łyżka stołowa pikantnego ketchupu,
- przyprawy: sól, pieprz, curry, ostra i słodka papryka (aromatu doda także papryka wędzona).
Przepis:
- Karkówkę pokrój na cienkie, równe plastry (lekko zmrożone mięso lepiej się kroi, możesz więc przedtem włożyć je na pół godziny do zamrażarki).
- W dużej misce połącz ze sobą wszystkie składniki marynaty. Następnie obtocz w niej plastry karkówki tak, by cała powierzchnia była pokryta mieszanką.
- Przygotowane mięso nakryj folią i umieść w lodówce. Pozwól mu spokojnie marynować się przez minimum 12 godzin (marynowaną karkówkę warto przygotować wieczorem w przeddzień grillowania).
- Po upieczeniu na ruszcie podawaj z sosami (barbecue, czosnkowy, remulada duńska) i grillowanymi warzywami.
Klasyk PRL-u, czyli kaszanka z grilla
Kaszanka to dla wielu osób smak dzieciństwa – niekoniecznie ulubiony. Jeśli jednak jesteś jej fanem, to grill nie może się bez niej obyć. Jak ją przygotować? To naprawdę proste i szybkie danie, które może być podawane na różne sposoby. My stawiamy na klasykę. Kaszanka z grilla dobrze smakuje w towarzystwie surówki colesław i marynowanych warzyw.
Składniki:
- 5 średniej wielkości kaszanek,
- 2 duże cebule,
- 2 ogórki kiszone,
- 1 łyżka stołowa ketchupu,
- 1 łyżka stołowa musztardy,
Potrzebna będzie również folia aluminiowa.
Przepis:
- Cebule i ogórki pokrój drobno w kostkę. Wymieszaj z ketchupem i musztardą.
- Kaszanki natnij wzdłuż i obłóż cebulą i ogórkiem.
- Każdy kawałek dokładnie owiń folią aluminiową, nawet na dwa razy. Nie uciskaj zbyt mocno.
- Tak przygotowaną kaszankę grilluj przez około 15 minut.
Kiełbasa z grilla na nowo – z azjatyckimi dodatkami
Lubisz niecodzienne połączenia smakowe? Sprawdź nasz przepis na swojską kiełbasę z grilla w towarzystwie kimchi.
Składniki na kimchi:
- 2 średniej wielkości kapusty pekińskie,
- 1 marchew,
- 2 średniej wielkości cebule,
- 1 główka czosnku,
- 1/3 szklanki soli kamiennej,
- 50 g ostrej papryki gochugaru (jeśli nie lubisz ostrych przypraw, zmniejsz dawkę),
- 1 litr + jedna szklanka wody,
- 100 ml sosu sojowego,
- 50 ml sosu rybnego,
- 50 ml octu ryżowego,
- 4 łyżki stołowe mąki ryżowej,
- 2 łyżki stołowe cukru pudru,
- zielony szczypiorek.
Przepis:
Uwaga! Kimchi przygotuj kilka dni przed dniem grillowania.
- Kapustę pokrój na drobne paski (pamiętaj o odcięciu głąbów).
- Marchew zetrzyj na tarce na grubych oczkach lub pokrój w cienkie słupki.
- Warzywa umieść w garnku i zalej litrem przegotowanej wody. Wsyp całą sól.
- Mieszankę pozostaw na 2 godziny, by się "przegryzła".
- Po tym czasie ugnieć całość, a następnie odlej wodę z solą.
W czasie marynowania się kapusty przygotuj pastę.
- W garnuszku wymieszaj szklankę wody z mąką ryżową. Stale mieszaj do zagotowania. Powinien powstać kleik. Pozostaw go do wystudzenia.
- W tym czasie drobno posiekaj czosnek lub przeciśnij go przez praskę. Wymieszaj z pokrojonymi drobno: cebulą i szczypiorkiem oraz cukrem.
- Do kleiku dodaj ostrą paprykę gochugaru, sosy i ocet. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połącz. Możesz też dołożyć do nich starty imbir.
- Pastę dodaj do kapusty i dokładnie wymieszaj.
Kimchi poprzekładaj do słoików (nie do pełna), by delikatnie sfermentowało. Pozostaw na dwa dni w warunkach pokojowych. Po tym czasie jest gotowe do spożycia. Bardziej intensywnego smaku nabierze, gdy później umieścisz słoiki w lodówce (na kilka dni).
Grillowana kiełbasa z kimchi:
W dniu barbecue zgrilluj kawałki kiełbasy do zrumienienia skórki. Podawaj z uprzednio przygotowaną kimchi (jeśli nie masz czasu na jej zrobienie, możesz też sięgnąć po gotową wersję – gotowe kimchi otrzymasz w wybranych sklepach sieci Delikatesy Centrum. W ofercie znajdziesz również Kimchi vege).
Kurczak w dwóch wersjach – szaszłyki i skrzydełka z grilla
Kurczaka z grilla możesz podawać w różnych kombinacjach. Najczęściej sięgamy po skrzydełka w miodowej marynacie albo po piersi przygotowane w formie szaszłyków z warzywami.
Skrzydełka z grilla możesz zamarynować w tej samej marynacie co karkówkę. Ewentualnie zrezygnuj z pikantnego ketchupu.
Jeśli zaś chodzi o szaszłyki z grilla, oprócz piersi z kurczaka przygotuj:
- cukinię,
- paprykę,
- pieczarki,
- cebulę,
- marynatę do mięsa.
- Pierś uprzednio zamarynuj – polecamy mieszankę oleju z solą, pieprzem, curry i miodem.
- Mięso i warzywa pokrój na większe kawałki.
- Nadziewaj je naprzemiennie na patyczki do szaszłyków.
- Na koniec składniki możesz podsypać ziołami prowansalskimi albo gotową mieszanką przypraw do grilla. Kawałki kurczaka warto też zawinąć w plasterki boczku. Ciekawym dodatkiem będzie również ser halloumi.
- Przygotowane szaszłyki umieść najpierw na aluminiowej tacce, a dopiero potem na ruszcie.
A może ryba na grilla?
Na grillu możesz także przygotować swoją ulubioną rybę – każdy gatunek będzie odpowiedni. Warto zapamiętać, że duże ryby grilluje się w postaci steków, mniejsze – w całości. Można je układać bezpośrednio na ruszt, na tacce aluminiowej lub w zawinięte w folię aluminiową z pokrojonym czosnkiem i plastrami cytryny.
Jakie mięso na grilla? Które kawałki będą najlepsze na dania z grilla?
Aby grill się udał, mięso musi być świeże i najlepszej jakości. Mamy wówczas gwarancję dobrego smaku. Najlepszym wyborem będą kawałki kupione z lady tradycyjnej. Dlaczego? Ponieważ możemy dokładnie obejrzeć wybrany kawałek i zdecydować się na dokładnie tyle mięsa, ile potrzebujemy.
Taką możliwość gwarantują sklepy sieci Delikatesy Centrum, które oferują mięso świeże i dobrej jakości. Kawałki są przygotowane z największą starannością – pozbawione zbędnego tłuszczu. Wszystkie produkty mięsne, które docierają do sklepów, są pozyskiwane od sprawdzonych dostawców, a sam produkt przechodzi kontrolę jakości na każdym jej etapie. Firma dba o to, aby mięsa pochodziły wyłącznie od zaufanych i rzetelnych dystrybutorów, których standardy jakościowe są stale monitorowane.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.