Przycinanie drzew owocowych to jeden z najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych. Prawidłowe cięcie wpływa na kondycję drzew, a także na ilość owoców i ich jakość. Istnieje kilka rodzajów cięcia jabłoni. Są to: cięcie po posadzeniu młodego drzewa, formujące, zimowe i letnie. Wyjaśniamy, kiedy przycinać jabłonie zimą i w jaki sposób to zrobić, by utrzymać drzewa w dobrej kondycji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy przycinać jabłonie?
Zimowe przycinanie jabłoni najlepiej wykonać z końcem zimy. Idealnym momentem na przycinanie jest koniec lutego, lub początek marca. W tym czasie drzewa znajdują się jeszcze w stanie spoczynku, a dodatkowo ryzyko większych przymrozków maleje. Przycinanie jabłoni można także wykonać w styczniu, jeśli nie występują duże mrozy. Cięcie najlepiej wykonywać w słoneczny dzień bez opadów i bez przymrozków.
Zimowe cięcie powinno polegać przede wszystkim na prześwietlaniu drzewa, czyli usunięciu nadmiaru gałęzi zagęszczających koronę. Należy także usunąć gałęzie suche, martwe, chore lub krzyżujące się gałęzie.
Jak przycinać jabłonie?
Planując przycinanie jabłoni, trzeba pamiętać o kilku aspektach. Przede wszystkim należy wybrać ostre narzędzia, które umożliwia odcięcie nawet grubszych gałęzi. Narzędzia powinny być czyste. Jeśli drzewo jest duże i konieczna jest praca na wysokości, należy zachować szczególną ostrożność. Najlepiej używać stabilnej drabiny, która zapewni dobre podparcie. Gałęzie należy obcinać pod skosem, około 1 cm nad pąkiem. Dobrze jest robić to etapami, a po cięciu sprawdzać, jak wygląda drzewo. Miejsce cięcia można posmarować maścią ogrodniczą.
Dlaczego przycinanie jabłoni jest ważne?
Przycinanie jabłoni wpływa na wzrost i kondycję drzewa, a także na owocowanie. Drzewo, które jest nieprzycinane, zagęszcza się i mogą na nim powstać pionowe pędy, które nie owocują. Poza tym drzewo o zagęszczonej koronie daje niewielkie plony, a same owoce najczęściej są małe. Dodatkowo jest bardziej narażone na choroby i ataki szkodników.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.