Produkty takie jak mięso, ryby czy nabiał muszą być bezwzględnie przechowywane w lodówce. Podobnie jest z innymi artykułami spożywczymi, choćby gotowymi sosami, powidłami czy gotowymi posiłkami, które mają krótki termin ważności do spożycia. Niektóre owoce i warzywa też trzeba trzymać w chłodnym miejscu. Na szczęście dziś mamy innowacyjne lodówki z zamrażarką, w których jedzenie jest wygodnie przechowywane i nie traci świeżości. Na rynku mamy sporo modeli typu side by side, ale dużą popularnością wciąż cieszą się urządzenia z pojedynczymi drzwiami. Oto powody, dla których warto je wybrać.
Duża oszczędność miejsca
Jeżeli mamy małą kuchnię i zależy nam na jej maksymalnym zagospodarowaniu, wybierzmy lodówkę z pojedynczymi drzwiami. Standardowy rodzaj takiego urządzenia w górnej części ma chłodziarkę, a w dolnej zamrażarkę. Umożliwia nam to zarządzanie przestrzenią według własnego uznania. Możemy większą część komór przeznaczyć na produkty spożywcze, z których często korzystamy, np. warzyw, owoców czy serów. W tym przypadku powierzchnia zamrażarki jest mniejsza. Jeżeli nie musimy przechowywać zbyt dużej ilości mrożonek, tego typu sprzęt będzie dla nas idealny. Nowoczesne lodówki jednodrzwiowe to również idealny wybór dla małej rodziny i osób, które cenią tradycyjne rozwiązania.
Możliwość rozbudowy
Jeżeli mieszkamy sami, a do tego rzadko gotujemy, wystarczy pojedyncza lodówka. Zawsze jednak sytuacja może się zmienić i będziemy potrzebować więcej miejsca. Czy to znaczy, że trzeba wymieniać sprzęt na nowy? Nie! Wystarczy, że wcześniej zainwestujemy w urządzenie z serii BESPOKE – to lodówki Samsung, które pozwalają zestawić co najmniej dwa modele o takiej samej wysokości. Korzystając z takie chłodziarko-zamrażarki, zmieścimy wszystko, co potrzebne, a w razie czego możemy podwoić pojemność. Co więcej, lodówki wyposażono w technologię SpaceMax™, dzięki której zyskujemy dodatkowe miejsce wewnątrz – wszystko za sprawą izolacji pozwalającej na wykorzystanie cieńszych ścianek.
Koniec z rozmrażaniem
Mało kto lubi stracić czas i energię na rozmrażanie żywności. Na szczęście nie musimy się już tym martwić, a wszystko za sprawą lodówek wyposażonych w funkcję NoFrost. Ich działanie polega na zapobieganiu powstawaniu szronu i lodu. Wilgotność we wnętrzu sprowadzona zostaje do poziomu, który uniemożliwia powstawanie warstw lodu. Dzięki temu bez trudu możemy otwierać szufladę zamrażarki, a jej tylna ściana lodówki wolna jest od lodu. Taką technologię No Frost mają m.in. lodówki Bosch o smukłych gabarytach PerfectFit. Mają one również wiele innych ciekawych rozwiązań, takich jak np. Superchłodzenie (sprawdza się przy przechowywaniu większej ilości produktów) czy Supermrożenie (pozwala mrozić nowo włożoną żywność, nie szkodząc tej, która już jest w środku).
Kontrola wilgotności
Nowoczesne chłodziarki odpowiadają na wyzwania nowej rzeczywistości. Nie tylko pozwalają jedzeniu zachować dłużej świeżość, ale też wyposażone są w systemy antybakteryjne, które wykorzystują technologie jonowe czy srebro koloidalne. Godne polecenia są jednodrzwiowe lodówki z szufladą kontroli wilgotności. Ich zadaniem jest utrzymanie optymalnego poziomu temperatury oraz wilgotności. Co to oznacza? Wkładając do szuflady konkretne produkty, będziemy mieć pewność, że są one przechowywane w możliwie najlepszych warunkach. Nie ma potrzeby rozmrażania ani zamrażania jedzenia, a smak i witaminy zostają zachowane. W sklepach RTV EURO AGD znajdziemy wiele modeli lodówek z szufladą kontroli wilgotności.