Pierogi z truskawkami to danie sezonowe - najlepiej smakuje, kiedy zrobione jest ze świeżych owoców. Pierogi można podawać ze śmietaną, bitą śmietaną lub z truskawkowym musem zrobionym z reszty owoców.
Prosty przepis na pierogi z truskawkami. Potrzebne składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 200 ml wody
- Szczypta soli
- 500 g truskawek
- 200 ml śmietany
- 2 łyżki cukru
Prosty przepis na pierogi z truskawkami. Sposób przygotowania:
- Na stolnicy przesiej mąkę z solą, zrób wgłębienie po środku kopczyka - wlej wodę i olej
- Zagnieć gładkie ciasto
- Podziel ciasto na porcje i każdą z nich cienko rozwałkuj
- Za pomocą szklanki wytnij kółka
- Pokrój truskawki na ćwiartki
- Na każde z wykrojonych z ciasta kółek nakładaj owoce i zlepiaj brzegi formując pierogi
- Zagotuj wodę w dużym garnku i posól
- Ostrożnie wkładaj ulepione pierogi
- Wyjmij je łyżką cedzakową po 2-3 minutach od momentu wypłynięcia
Jeśli chcesz zjeść pierogi ze śmietaną, wymieszaj ją z cukrem i polej pierogi. Dodatkowo możesz je udekorować gałązką mięty.
Czytaj także: Prosty przepis na ciasto czekoladowe. Tylko 4 składniki
Zobacz także: Brownie - gratka dla fanów czekolady
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: