Jak informuje Polska Agencja Prasowa, Gout Gout, 17-letni sprinter z Australii, ponownie przyciągnął uwagę świata lekkoatletyki. Podczas mistrzostw antypodów w Perth zwyciężył w biegu na 200 metrów z czasem 19,84 sekundy. Mimo że wynik ten nie zostanie oficjalnie uznany za rekord z powodu wiatru o prędkości 2,2 m/s, młody biegacz z sudańskimi korzeniami zdobywa coraz większe uznanie.
Kilka dni wcześniej Gout dwukrotnie osiągnął czas 9,99 sekundy na 100 metrów, również przy wietrze przekraczającym 2,0 m/s. Jego osiągnięcia sprawiają, że jest już porównywany do Usaina Bolta, słynnego jamajskiego rekordzisty świata i ośmiokrotnego mistrza olimpijskiego.
Czas 19,84 sekundy na 200 metrów to wyrównanie rekordu świata do lat 18, ustanowionego przez Amerykanina Erriyona Knightona w 2021 roku. Dla porównania Bolt jako 18-latek przebiegł ten dystans w 19,93 sekundy przy wietrze 1,4 m/s. Gout Gout, syn imigrantów z Sudanu Południowego, jest także rekordzistą Australii na 200 metrów z czasem 20,04, ustanowionym w Brisbane w 2024 roku. Tym samym poprawił wynik Petera Normana z igrzysk olimpijskich w Meksyku w 1968 roku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gout Gout uwielbiał piłkę nożną
W młodości Gout grał w piłkę nożną i dorastał podziwiając Cristiano Ronaldo, jako swojego ulubionego piłkarza, zanim podjął decyzję o skupieniu się na lekkoatletyce.
Gout przebiegł 100 metrów w 10,57 sekundy jako 14-latek w 2022 roku. W kwietniu następnego roku, w wieku 15 lat, Gout po raz pierwszy pobił australijski rekord mężczyzn do lat 18 na 200 metrów. Przebiegł 20,87 sekundy, wygrywając finał mężczyzn do lat 18 na 200 metrach podczas Australijskich Mistrzostw Lekkoatletycznych Juniorów w Brisbane w kwietniu 2023 roku.
Gout uzyskał czas 10,29 s, co dało mu zwycięstwo w biegu chłopców do lat 18 na 100 m podczas Queensland Athletics Championships w Brisbane w marcu 2024 r. Reprezentował Australię na Mistrzostwach Świata do lat 20 w Lekkoatletyce 2024 w Limie w Peru, gdzie w sierpniu 2024 r. zdobył srebrny medal.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.