Zupa meksykańska jest gęsta i idealna na rodzinny obiad. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Takie danie ma jeszcze inne zalety. Składniki dostaniecie w większości sklepów za naprawdę niewielką cenę, a niektóre z nich z pewnością znajdziecie w swojej kuchni.
Przepis na zupę meksykańską. Potrzebne składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- Puszka kukurydzy
- Puszka czerwonej fasoli
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 duża papryka
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- Łyżka oleju
- Szczypta soli, pieprzu
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
Przepis na zupę meksykańską. Sposób przygotowania:
- Wlej do garnka łyżkę oleju
- Pokrój cebulę w kostkę i posiekaj czosnek
- Dodaj mięso mielone i duś przez ok. 15 minut co chwilę mieszając
- Dodaj sól, pieprz i łyżeczkę mielonej ostrej papryki
- Odcedź fasolę i kukurydzę i dodaj do garnka z mięsem
- Pokrój paprykę i dodaj do garnka
- Duś przez kolejne 5-10 minut
- Dodaj 2 puszki krojonych pomidorów
- Wszystko dokładnie wymieszaj
- Gotuj przez ok. 30 minut na małym ogniu - od czasu do czasu przemieszaj wszystko
I gotowe! Zupa meksykańska jest idealna dla miłośników nieco ostrzejszych dań. Jeśli jednak wolicie łagodniejszą wersję możecie nie dodawać mielonej ostrej papryki. To danie z pewnością zagości w waszych domach na dłużej.
Zobacz także: Ramen - japoński rosół w prostym przepisie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.