Przygotowanie frytek nie wymaga spędzenia wielu godzin w kuchni. Wystarczy sprawny piekarnik, blacha lub naczynie żaroodporne oraz kilka produktów spożywczych.
Przeczytaj także: Łatwy przepis na chleb bananowy. Na przygotowanie wystarczy 15 minut
Przepis na idealne domowe frytki. Potrzebne składniki
- 1 kilogram ziemniaków
- olej do smażenia albo – w zdrowszym wariancie – oliwa z oliwek
- szczypta soli
- zioła prowansalskie
- keczup albo sos pomidorowy
Przeczytaj także: Łatwy przepis na pizzę. Jeden zaskakujący składnik, który sprawi, że ciasto będzie idealne
Przepis na idealne domowe frytki. Sposób przygotowania
- Dokładnie umyj i obierz ziemniaki. Po wszystkim dokładnie osusz je przy użyciu ręcznika papierowego.
- Osuszone ziemniaki pokrój w cienkie plasterki lub patyczki, w zależności od twoich upodobań.
- Pokrojone ziemniaki wyłóż na blachę/naczynie żaroodporne, a następnie wymieszaj z oliwą z oliwek lub olejem do smażenia.
- Przypraw frytki ziołami prowansalskimi i wstaw do piekarnika.
- Piecz frytki przez około 25 minut w temperaturze 190 stopni. Zanim wyjmiesz je z piekarnika, upewnij się, czy ziemniaki mają rumianą skórkę, a ich wnętrze nabrało miękkości.
- Do frytek warto dodać odrobinę sosu pomidorowego albo keczupu.
Smacznego!
Zobacz także: Zobacz też: Kotlety jajeczne. Wspomnienie z PRL-u
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.