Tarta to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Można ją podawać zarówno na słodko i na słono. Tym razem prezentujemy wam przepis na tartę z białą czekoladą i truskawkami. Chyba nie ma osoby, która nie skusiłaby się chociaż na jeden kawałek.
Przepis na tartę z białą czekoladą i truskawkami. Potrzebne składniki:
Składniki na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 opakowanie kostki do pieczenia Kasia
- 3 łyżki wody
Składniki na krem:
- 2 tabliczki białej czekolady
- 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
- Truskawki do dekoracji
- Cukier puder do posypania
Przepis na tartę z białą czekoladą i truskawkami. Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
- Do miski wsyp mąkę, dodaj kostkę do pieczenia, cukier i wodę
- Do miski dodaj żółtka
- Zagnieć ciasto, zawiń w folię I odłóż na 30 minut do lodówki
- Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką, wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty o średnicy ok. 26 cm
- Wierzch ciasta nakłuj widelcem, obciąż (no. kaszą, ryżem)
- Piecz w temperaturze 180 st. C, aż ciasto uzyska złoty kolor
- Odstaw do ostygnięcia
- Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i zdejmij z ognia
- Do miski z czekoladą dodaj serek mascarpone
- Wymieszaj masę łyżką
- Nałóż krem na ostudzony spód
- Udekoruj tartę truskawkami i oprósz ją cukrem pudrem
Zobacz także: Brownie - gratka dla fanów czekolady
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: