Zupa minestrone jest bardzo zdrowa, dlatego we Włoszech uważa się ją za "eliksir długowieczności". Nie ma jednego, ścisłego przepisu na to danie, ponieważ minestrone bazuje głównie na warzywach sezonowych i różni się w zależności od regionu. Bez problemu można wykonać ją z warzyw, które znajdziesz w swojej zamrażarce.
Przepis na minestrone. Potrzebne składniki:
- 1 litr wywaru warzywnego
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- szczypta płatków chilli
- 150 g mrożonego groszku
- 150 g mrożonego bobu
- 150 g mrożonej zielonej fasoli
- 150 g mrożonych brokułów
- 150 g mrożonych brokułów
- 150 g mrożonego kalafiora
- 50 g makaronu ditalini lub innego
- garść mieszanych ziół (bazylia, szczypiorek, natka pietruszki) i parmezanu
- opcjonalnie: pesto lub salsa verde
Przepis na minestrone. Sposób przygotowania:
- Zagotuj wywar warzywny
- W międzyczasie rozgrzej oliwę w dużym rondlu i podsmaż cebulę, czosnek i płatki chilli
- Dodaj mrożone warzywa i gorący wywar.
- Doprowadź zupę do wrzenia
- Dodaj makaron i gotuj zupę na wolnym ogniu przez 10 minut
- Podaj zupę z mieszanymi posiekanymi ziołami, startym parmezanem i odrobiną oliwy z oliwek
- Przed podaniem możesz dodać do zupy łyżkę pesto lub salsy verde
Czytaj także: Najprostsza zupa pomidorowa. Banalny przepis
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.