pogoda
Warszawa
Malwina Witkowska
Malwina Witkowska | 

Polacy wyślą w kosmos drożdże. Powód zaskakuje

10

Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu przygotowuje innowacyjny eksperyment kosmiczny, który polega na wysłaniu zmodyfikowanych drożdży z genem niesporczaka w przestrzeń kosmiczną. To ważna część polskiej misji Ignis.

Polacy wyślą w kosmos drożdże. Powód zaskakuje
Polscy naukowcy wyślą w kosmos drożdże (Pexels, Pixabay)

Naukowcy z Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu przygotowują się do wyjątkowego eksperymentu, który ma na celu wysłanie zmodyfikowanych genetycznie drożdży w przestrzeń kosmiczną.

Drożdże te zostały wyposażone w gen niesporczaka, który ma pomóc w badaniu wpływu mikrograwitacji na przeżywalność komórek. Jak donosi Radio ZET, eksperyment jest częścią polskiej misji kosmicznej Ignis, której głównym celem jest wysłanie astronauty Sławosza Uznańskiego-Wiśniewskiego na Międzynarodową Stację Kosmiczną (ISS).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Elon Musk chce podbić Marsa. Kogo nasi politycy wysłaliby tam?
NA ŻYWO

Celem eksperymentu jest sprawdzenie, jak zmodyfikowane drożdże będą funkcjonować w warunkach mikrograwitacji. Gen niesporczaka odpowiada za produkcję białka AOX, które wykazuje właściwości zwiększające odporność organizmów na ekstremalne warunki, w tym skrajne temperatury i niedobór tlenu.

Eksperyment polskich naukowców

Zespół badawczy, który prowadzi to innowacyjne badanie, składa się z naukowców z trzech polskich miast – Poznania, Szczecina i Katowic. Jak donosi Radio ZET, projekt koordynuje prof. Ewa Szuszkiewicz, a w skład zespołu wchodzą również wybitni specjaliści, tacy jak prof. Hanna Kmita i prof. Łukasz Kaczmarek.

Projekt, który jest finansowany przez Ministerstwo Rozwoju i Technologii, realizowany jest we współpracy z Europejską Agencją Kosmiczną oraz Polską Agencją Kosmiczną.

Eksperyment ma przebiegać w kilku etapach. Materiał badawczy, czyli zmodyfikowane drożdże, zostanie najpierw wysłany do Stanów Zjednoczonych, a stamtąd trafi na Międzynarodową Stację Kosmiczną. Tam polski astronauta, Sławosz Uznański-Wiśniewski, będzie nadzorował eksperyment, monitorując stan drożdży w trakcie ich pobytu w przestrzeni kosmicznej.

Po powrocie materiału na Ziemię, naukowcy przeprowadzą szczegółowe analizy dotyczące żywotności drożdży oraz ich stanu energetycznego po długotrwałym pobycie w mikrograwitacji.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Londyn. Sfrustrowany kierowca wjechał w protestujących aktywistów
W USA zawrzało. Dwulatka została deportowana do Hondurasu bez procesu?
Szokujące sceny w Gorzowie. Do akcji wkroczył zawodnik MMA
Pozuje na ulicach w samej bieliźnie. Tak Ham zbiera na pierścionek zaręczynowy
Chętnie sięgasz po kurczaka? Włoscy naukowcy nie mają dobrych wieści
Ma 86 lat i przystąpi do matury. Józef Peruga nie zamierza się poddawać
Tragedia podczas wystawy sprzętu wojskowego. Nie żyje czteroletni chłopiec
Co powiedziała Melania Trump? Dzięki niej prezydent USA uniknął niezręcznej sytuacji
Tanio i wyjątkowo. Te nieoblegane kierunki turystyczne zachwycą każdego
Bareja by się uśmiał. Tak załatwia się sprawy w białostockim urzędzie
Mieszkańcy osiedla w Lublinie przerażeni. "Szczury wielkości kotów"
Niszczył plakaty wyborcze jednego z kandydatów. "Miał na kurtce logo naszej firmy"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić