Naukowcy z Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu przygotowują się do wyjątkowego eksperymentu, który ma na celu wysłanie zmodyfikowanych genetycznie drożdży w przestrzeń kosmiczną.
Czytaj także: Można je spotkać coraz częściej. Leśnicy tłumaczą
Drożdże te zostały wyposażone w gen niesporczaka, który ma pomóc w badaniu wpływu mikrograwitacji na przeżywalność komórek. Jak donosi Radio ZET, eksperyment jest częścią polskiej misji kosmicznej Ignis, której głównym celem jest wysłanie astronauty Sławosza Uznańskiego-Wiśniewskiego na Międzynarodową Stację Kosmiczną (ISS).
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Celem eksperymentu jest sprawdzenie, jak zmodyfikowane drożdże będą funkcjonować w warunkach mikrograwitacji. Gen niesporczaka odpowiada za produkcję białka AOX, które wykazuje właściwości zwiększające odporność organizmów na ekstremalne warunki, w tym skrajne temperatury i niedobór tlenu.
Eksperyment polskich naukowców
Zespół badawczy, który prowadzi to innowacyjne badanie, składa się z naukowców z trzech polskich miast – Poznania, Szczecina i Katowic. Jak donosi Radio ZET, projekt koordynuje prof. Ewa Szuszkiewicz, a w skład zespołu wchodzą również wybitni specjaliści, tacy jak prof. Hanna Kmita i prof. Łukasz Kaczmarek.
Projekt, który jest finansowany przez Ministerstwo Rozwoju i Technologii, realizowany jest we współpracy z Europejską Agencją Kosmiczną oraz Polską Agencją Kosmiczną.
Eksperyment ma przebiegać w kilku etapach. Materiał badawczy, czyli zmodyfikowane drożdże, zostanie najpierw wysłany do Stanów Zjednoczonych, a stamtąd trafi na Międzynarodową Stację Kosmiczną. Tam polski astronauta, Sławosz Uznański-Wiśniewski, będzie nadzorował eksperyment, monitorując stan drożdży w trakcie ich pobytu w przestrzeni kosmicznej.
Po powrocie materiału na Ziemię, naukowcy przeprowadzą szczegółowe analizy dotyczące żywotności drożdży oraz ich stanu energetycznego po długotrwałym pobycie w mikrograwitacji.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.