Borowiki pojawiły się w polskich lasach i jest ich mnóstwo. Przedstawiciele Lasów Państwowych pochwalili się w swoich social mediach okazami z całego kraju, bo w ostatnich dniach wysypało w zasadzie wszędzie. Od północy do południa, od Gorzowa i Zielonej Góry po Białystok, Lublin i Rzeszów. Nic, tylko zbierać!
Czytaj także: Jadalny czy trujący? Sprawdź, zanim pójdziesz na grzyby
Po obfitych opadach deszczu, które w ostatnich dniach przechodzą przez cały kraj, grzybiarze mają co robić. Temperatury spadły, w lasach zrobiło się wilgotno i pojawiły się wymarzone warunki do pojawienia się grzybów. Sypnęło więc kurkami, kaniami, podgrzybkami i borowikami. Niektóre okazy są wprost wspaniałe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jesienna pogoda nad większą częścią Polski to nie tylko odmiana dla osób, które nie lubią upałów ale też prezent dla grzybiarzy. W lasach i borach zrobiło się niemal dokładnie tak, jak na przełomie września i października. A to warunki, w których wysyp grzybów jest niemal pewny. Teraz pogoda ma się poprawiać, nic tylko ruszać do lasu.
Leśnicy chwalą się borowikami, które właśnie zaczęły się pojawiać w prawdziwych stadach. To aromatyczny grzyb jadalny o szerokich zastosowaniach w kuchniach europejskich. Nadaje się do bezpośredniego spożycia, marynowania, suszenia i do wszelkich innych rodzajów przerobu. Jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym. I jest smaczny!
Tu i ówdzie ,,sypnęło" borowikami - informują Lasy Państwowe.
Sypnęło, oczy można nacieszyć - pisze pani Małgorzata.
A kurki to kosą zbieram - dodał pan Wojciech.
I to jak sypnęło - stwierdził pan Andrzej.
Zbierasz grzyby? Musisz bardzo uważać
W Polsce każdego roku kilkaset osób hospitalizowanych jest z powodu zatrucia grzybami. Niestety, część przypadków jest bardzo poważna i kończy się śmiercią zbieraczy. Do zatruć dochodzi nie tylko w szczycie sezonu, czyli jesienią, ale także wiosną oraz latem, kiedy swoje żniwa zbiera muchomor sromotnikowy.
Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia. - Jednak, w zależności od rodzaju grzyba, symptomy zatrucia potrafią wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od ich spożycia - uczula sanepid. W razie zatrucia najlepiej od razu sprowokować wymioty i wezwać pomoc medyczną.
Czytaj także: Wysyp grzybów w polskich lasach. Sanepid ostrzega