8 najgorszych dodatków do żywności. Sprawdź, co jesz

Sztuczne konserwanty przedłużają termin przydatności produktu do spożycia, są jednak niebezpieczne dla zdrowia. Mogą sprawić, ze organizm staje się bardziej podatny na choroby, np. nowotwory. Kolorowa etykieta na opakowaniu zachęca nas do zakupu, ale również odwraca naszą uwagę od zagrożenia. Oto 8 najbardziej szkodliwych dodatków do żywności.

Obraz
Źródło zdjęć: © Getty Images

Sztuczne substancje słodzące czyli popularne słodziki mogą być przyczyną padaczki, depresji i bólów głowy, jeżeli spożywamy ich zbyt dużo. Należą do nich: aspartam, sukraloza, sorbitol, sacharyna, truvia i acesulfam K. Spożywane w nadmiarze wpływają negatywnie na jelita, wykazują działanie przeczyszczające.

Emulgatory, które możemy znaleźć w czekoladzie, mleku, lodach, galaretkach czy twarogu gromadzą się w tkance tłuszczowej przez długie lata. Zwiększają ryzyko zaburzeń metabolicznych.

Hyży podsumowuje 2025 w Polsce. Uderza w rząd i Nawrockiego

Sztuczne barwniki wpływają na gospodarkę hormonalną, wiele badań mówi również o ich związku z rozwojem ADHD u dzieci. Występują m. in. w:galaretkach, lodach, zupach w proszku i konserwach rybnych.

Substancje przeciwzbrylające występują m.in. w soli, cukrze i koncentratach. Zapobiegają sklejaniu się produktów spożywczych. Składają się z fosforanów, węglanów, krzemianów oraz aluminium. Mogą przyczynić się do rozwoju choroby Alzheimera.

Azotan sodu jest dodawany najczęściej do wędlin i kiełbas. To dodatek o potwierdzonym działaniu kancerogennym.

Glutaminian sodu to składnik dodawany na potęgę do produktów spożywczych. Znajdziemy go praktycznie wszędzie: w zupkach chińskich, przyprawach, kostkach rosołowych, sosach, gotowych daniach, konserwach, wędlinach, produktach garmażeryjnych. Udowodniono, że ma działanie uzależniające. Spożywany w nadmiarze może powodować nadciśnienie, co w konsekwencji prowadzi do rozwoju chorób serca.

Bisfenol A może negatywnie wpływać na układ hormonalny. Występuje w opakowaniach do przechowywania żywności np. butelkach, puszkach i woreczkach.

Benzoesan sodu jest oznaczony symbolem E211. Najwięcej znajdziemy go zawierają go w słodkich napojach, ale dodawany jest również do takich produktów jak ketchup, marynaty, nabiał czy przyprawy. Może wywołać niepożądane działania układu pokarmowego oraz nasilać objawy astmy i alergii.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Trump krytykuje ujawnienie zdjęć Billa Clintona z Ghislaine Maxwell. "Straszne"
Trump krytykuje ujawnienie zdjęć Billa Clintona z Ghislaine Maxwell. "Straszne"
Kuriozalny wywiad. Wpadka rosyjskiej dziennikarki
Kuriozalny wywiad. Wpadka rosyjskiej dziennikarki
Ujawnili partnerkę patriarchy Cyryla. Jest z nim od 50 lat
Ujawnili partnerkę patriarchy Cyryla. Jest z nim od 50 lat
Kupowali choinkę, dostali mandat. Wszystko nagrał. "Żenada"
Kupowali choinkę, dostali mandat. Wszystko nagrał. "Żenada"
Pogoda na Sylwestra. Polacy szykujcie się
Pogoda na Sylwestra. Polacy szykujcie się
Czarny scenariusz dla Ukrainy. "Sytuacja może stać się krytyczna"
Czarny scenariusz dla Ukrainy. "Sytuacja może stać się krytyczna"
Wyniki Lotto 22.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 22.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Dobra wiadomość dla pasażerów. PKP szykuje zmiany na święta
Dobra wiadomość dla pasażerów. PKP szykuje zmiany na święta
Niepewna przyszłość Neymara. Wszystko przez operację kolana
Niepewna przyszłość Neymara. Wszystko przez operację kolana
Wozili ludzi na aplikację, sprawdziła ich policja. Oto wyniki kontroli
Wozili ludzi na aplikację, sprawdziła ich policja. Oto wyniki kontroli
Osiem województw zagrożonych. IMGW ostrzega
Osiem województw zagrożonych. IMGW ostrzega
Mieli zagrać mecz w Australii. Z tego powodu musieli go odwołać
Mieli zagrać mecz w Australii. Z tego powodu musieli go odwołać