Alarmujące wyniki badań. Kolejny produkt na liście rakotwórczych
Pieczywo tostowe może zwiększać ryzyko zachorowania na rak. Takie informacje podała do wiadomości brytyjska Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
*Rakotwórcze właściwości wykazuje akrylamid *– toksyczna substancja, która powstaje w momencie wystawienia węglowodanów na działanie wysokiej temperatury (powyżej 120 stopni Celsjusza). Dotyczy to obróbki cieplnej produktów skrobiowych.
Ten sam trujący związek chemiczny występuje także w kawie, chipsach, chrupkach kukurydzianych, chlebie, płatkach śniadaniowych, ciastkach, frytkach i innych pieczonych, grillowanych czy smażonych potrawach. Im dłuższy proces obróbki termicznej, tym więcej akrylamidu powstanie.
Skandal, co robią na Kasprowym. "Wygląda fajnie, ale może skończyć się tragicznie"
Akrylamid to substancja powiązana z ryzykiem rozwoju nowotworów, głównie raka płuc, wątroby i nerek. Potwierdziły to badania opublikowane w 2019 r. w ''Genome Research'. W 2001 r. Komitet Naukowy ds. Toksyczności, Ekotoksyczności i Środowiska stwierdził, że nadmierne spożycie akrylamidu zwiększa też ryzyko rozwoju nowotworu jajnika, piersi, przełyku, trzustki i endometrium.
Związek ten uznawany jest za neurotoksyczny, a to oznacza że może uszkadzać układ nerwowy człowieka. Wywołuje też drgawki, mrowienie i drętwienie kończyn, mutacje genów, osłabienie kończyn i problemy z utrzymaniem równowagi.
Do organizmu akrylamid dostaje się poprzez układ oddechowy, przewód pokarmowy, a także skórę. O wysokiej zawartości tego toksycznego toksycznego związku w produkcie świadczy brązowy lub ciemniejszy kolor. Szacuje się, że akrylamid jest obecny w co trzecim produkcie spożywczym.