Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki odżywcze czarnej fasoli
Czarna fasola jest bogatszym źródłem białka niż fasola czerwona. W 100 gramach fasoli znajduje się aż 21 gramów białka, co czyni ją doskonałym wyborem dla wegan, wegetarian i osób, które szukają alternatywy dla mięsa.
Strączek ten znany jest również z wysokiej zawartości regulującego pracę jelit błonnika. Jedna filiżanka ugotowanej czarnej fasoli dostarcza około 15 gramów błonnika, co stanowi około 60 proc. zalecanego dziennego spożycia dla kobiet i 40 proc. dla mężczyzn.
Poza tym czarna fasola jest bogata w antyoksydanty, które są niezbędne dla ochrony naszych komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Antyoksydanty obecne w czarnej fasoli, czyli odpowiadające za jej ciemny kolor petunidyny, malwidyny oraz delfinidyny, pomagają uchronić organizm przed wieloma chorobami przewlekłymi.
Czarna fasola jest również źródłem żelaza (kluczowego dla produkcji czerwonych krwinek i transportu tlenu), fosforu (wspomagającego zdrowie kości i zębów), magnezu (niezbędnego dla wielu reakcji biochemicznych w organizmie) i cynku (pomagającego w utrzymaniu zdrowego systemu immunologicznego).
Czarna fasola w diecie
Czarna fasola sprawdzi się jako dodatek do sałatek, ale świetnie smakuje przede wszystkim z serem, awokado, czerwoną cebulą, kukurydzą, kolendrą, salsą pomidorową i sokiem z limonki. Razem z nimi może stanowić nadzienie do tortilli (najlepiej pełnoziarnistej) lub tacos albo stanowić sycący dodatek do ryżu.
Z czarnej fasoli przygotować można również wegańskiego burgera, zupę krem (doskonale smakującą ze sporym kleksem jogurtu lub śmietany oraz serem feta) i salsę.
Smacznego!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.