Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 
aktualizacja 

Antynowotworowy dodatek. Za granicą się zajadają, w Polsce mniej znany

10

Czarna fasola jest nie tylko atrakcyjnym kolorystycznie dodatkiem do potraw, lecz — przede wszystkim — prawdziwą bombą odżywczą. Porównując ją z fasolą czerwoną, nie sposób nie zauważyć, że jej smak jest delikatniejszy i słodszy, a tekstura bardziej kremowa. Choć tradycyjnie używa się jej w kuchni latynoamerykańskiej, trudno się dziwić, że coraz częściej widuje się ją też na polskich stołach.

Antynowotworowy dodatek. Za granicą się zajadają, w Polsce mniej znany
Jakie właściwości ma czarna fasola? (Licencjodawca, (c) by Cristóbal Alvarado Minic)

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Szybka ulga dla brzucha. Gotuj ją tylko w ten sposób

Składniki odżywcze czarnej fasoli

Czarna fasola jest bogatszym źródłem białka niż fasola czerwona. W 100 gramach fasoli znajduje się aż 21 gramów białka, co czyni ją doskonałym wyborem dla wegan, wegetarian i osób, które szukają alternatywy dla mięsa.

Strączek ten znany jest również z wysokiej zawartości regulującego pracę jelit błonnika. Jedna filiżanka ugotowanej czarnej fasoli dostarcza około 15 gramów błonnika, co stanowi około 60 proc. zalecanego dziennego spożycia dla kobiet i 40 proc. dla mężczyzn.

Poza tym czarna fasola jest bogata w antyoksydanty, które są niezbędne dla ochrony naszych komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Antyoksydanty obecne w czarnej fasoli, czyli odpowiadające za jej ciemny kolor petunidyny, malwidyny oraz delfinidyny, pomagają uchronić organizm przed wieloma chorobami przewlekłymi.

Czarna fasola jest również źródłem żelaza (kluczowego dla produkcji czerwonych krwinek i transportu tlenu), fosforu (wspomagającego zdrowie kości i zębów), magnezu (niezbędnego dla wielu reakcji biochemicznych w organizmie) i cynku (pomagającego w utrzymaniu zdrowego systemu immunologicznego).

Czarna fasola w diecie

Czarna fasola sprawdzi się jako dodatek do sałatek, ale świetnie smakuje przede wszystkim z serem, awokado, czerwoną cebulą, kukurydzą, kolendrą, salsą pomidorową i sokiem z limonki. Razem z nimi może stanowić nadzienie do tortilli (najlepiej pełnoziarnistej) lub tacos albo stanowić sycący dodatek do ryżu.

Z czarnej fasoli przygotować można również wegańskiego burgera, zupę krem (doskonale smakującą ze sporym kleksem jogurtu lub śmietany oraz serem feta) i salsę.

Smacznego!

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
EuroBasket 2025. Litwa z ogromną przewagą pokonała Polskę
Chaos na pokładzie. Turystka rozebrała się do naga podczas lotu
O włos od tragedii na przejeździe kolejowym w Starej Wsi. Jest nagranie
Niepokój u sąsiada Rosji. Krisjanis Karins: "Trzeba robić to, co robi Polska"
Szedł chodnikiem w piżamie i kapciach. Nie wiedział, kim jest
29-letni Polak zginął w Hiszpanii. Wiadomo, kiedy odbędzie się pogrzeb
Kylian Mbappe pławi się w luksusie. Wyciekła wartość jego nowego domu
Aktualizacja mObywatela. W aplikacji pojawiły się zmiany
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić