Ogórki małosolne są:
- bogate w naturalne probiotyki,
- niskokaloryczne (ok. 11 kcal/100 g),
- obfite w witaminy i minerały (witaminę C, K, E oraz witaminy z grupy B, potas, magnez, wapń, fosfor, miedź i mangan),
- wypełnione antyoksydantami,
- nawadniające i zmniejszające ochotę na podjadanie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Regulują metabolizm, wspierają zdrowie jelit, układu trawiennego i nerwowego, pomagają w utrzymaniu zdrowych kości i serca oraz optymalnego ciśnienia krwi. Smakują wybornie zarówno jedzone samodzielnie, jak i w formie dodatku do sałatek lub kanapek.
Ogórki małosolne to słowiański superfood. Wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, dlatego polecane są w diecie osób, którym na co dzień doskwiera stres.
Pozytywnie wpływają na mikroflorę jelitową, a także poprawiają odporność, wspomagają prawidłowe trawienie i zawieraj a mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. W dodatku są doskonałą przekąską dla osób dbających o figurę, bo 100 gramów ogórków małosolnych zawiera zaledwie 11 kcal.
Aby jeszcze mocniej podkręcić ich właściwości zdrowotne, warto pamiętać, by dodać do nich zmiażdżone ząbki czosnku. Za sprawą obecnych w czosnku związków siarki - wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.