Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 
aktualizacja 

Antyrakowy mocarz. Jedz, nie żałuj sobie

3

W mitologii greckiej granat symbolizował życie i regenerację. Coś w tym jest — wprowadzenie granatu do codziennej diety to krok w stronę zdrowia. Jakich korzyści zdrowotno-dietetycznych możemy się po nim spodziewać?

Antyrakowy mocarz. Jedz, nie żałuj sobie
Jakie właściwości mają granaty? (Licencjodawca, Sergio Amiti)

Składniki odżywcze zawarte w granatach

Witaminy. Granaty są bogate w witaminę C, która wspomaga układ odpornościowy oraz witaminę K, która jest niezbędna dla zdrowia kości. Zawierają również witaminy z grupy B, w tym szczególnie dużą ilość kwasu foliowego, niezbędnego dla prawidłowego rozwoju płodu.

Minerały. Granaty zawierają potas, miedź, fosfor, potas, magnez, krzem, wapń i jod, które odgrywają kluczową rolę w zdrowiu kości, prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i krwionośnego oraz utrzymaniu równowagi elektrolitowej w organizmie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Zakręcona przekąska z piekarnika zawróci ci w głowie! Proste składniki, a efekt jak z najlepszej restauracji

Błonnik. Jego obecność w granacie pomaga w trawieniu i może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu.

Spożywanie granatów przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Oto niektóre z nich.

1. Wsparcie dla serca. Spożywanie granatów może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL (złego cholesterolu) oraz podniesieniu poziomu HDL (dobrego cholesterolu). To z kolei może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

2. Poprawa zdrowia trawiennego. Błonnik zawarty w granatach wspomaga trawienie i może pomóc w zapobieganiu zaparciom.

3. Ochrona przed nowotworami. Badania wskazują, że antyoksydanty zawarte w granatach mogą pomóc w zapobieganiu niektórym rodzajom nowotworów, w tym raka piersi i prostaty.

4. Wsparcie dla układu odpornościowego. Witamina C zawarta w granatach wspiera układ odpornościowy, co może pomóc w zapobieganiu infekcjom.

5. Poprawa pamięci. Badania sugerują, że spożywanie granatów może pomóc w poprawie pamięci i funkcji poznawczych.

6. Wsparcie dla zdrowia stawów. Granaty mogą również pomóc w łagodzeniu objawów zapalenia stawów i reumatoidalnego zapalenia stawów.

Jak spożywać granaty?

Należy pamiętać, że najwięcej składników odżywczych znajduje się w środku owocu, w jego soczystych nasionach — to świetna informacja dla tych, którzy za owocami nie przepadają. Wystarczy posypać ziarenkami deser, by odmienić jego oblicze zarówno wizualne, jak i zdrowotne.

Pestki granatu sprawdzą się również w charakterze dodatku do sałatek i owsianek.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić