Napar z liści malin – właściwości i przepis
Do przyrządzenia tego eliksiru będziemy potrzebować liści z krzewu maliny właściwej. Możemy je kupić w aptekach lub sklepach zielarskich (koszt to ok. 5 zł za 100 g) albo samodzielnie zerwać z leśnych lub hodowlanych krzewów. Ważne, żeby rośliny nie były pryskane i nie znajdowały się w pobliżu ulicy. Najlepiej wybierać suche, zdrowe i zielone liście, a zrywać powinno się je w letni poranek, kiedy nie ma już rosy.
Liście suszymy przez około dwa tygodnie. Przez ten czas powinny być swobodnie rozłożone w zacienionym miejscu, w temperaturze pokojowej. Po upływie tego czasu zamykamy je w pojemniku lub papierowej torbie.
Łyżkę suszu z liści malinowych zalewamy niepełną szklanką wrzątku. Napar parzymy przez kilka minut i następnie przecedzamy. Zalecane jest spożywanie jednej porcji w ciągu dnia.
Herbata z liści maliny właściwej zawiera cenne elementy odżywcze takie jak witamina C, flawonoidy, kwasy organizmie oraz sole mineralne. Dzięki temu jest skuteczną bronią w walce z infekcjami i możemy go stosować zamiast leków i suplementów dostępnych w aptece. Napar zneutralizuje drobnoustroje, wzmocni układ odpornościowy, uchroni nas przed grypą i przeziębieniem.
Zobacz także: Włóż do ucha. Babciny sposób na ból
Poza tym ma właściwości przeciwgorączkowe i bakteriobójcze. Ta magiczna mikstura jest bogatym źródłem polifenoli, dlatego jest silnym antyoksydantem. Sprawia to, że nie tylko zwalcza stany zapalne, ale również niszczy wolne rodniki, i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Napój z liści malin pomaga również na biegunkę i nieżyt żołądka, niszczy bakterie obecne w jelitach, wpływa korzystnie na przemianę materii i łagodzi bóle menstruacyjne. Ponadto działa moczopędnie, co ułatwia oczyszczenie organizmu z toksyn. Regularne picie tego zdrowego wywaru jest także polecane kobietom w ciąży.