W trosce o Wasze bezpieczeństwo, firma Auchan prewencyjnie wycofuje produkt, z uwagi na zagrożenie pojawienia się bakterii Listeria – przekazała w komunikacie sieć sklepów Auchan.
Wycofany produkt to polędwica "Pecenica" 90 g, produkowana przez firmę SALAM Dąbrowski i Wspólnicy spółka jawna. Posiada ona kod kreskowy EAN 3850133800810 i numer partii 24-00807, z datą przydatności do 3 sierpnia 2024 roku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Auchan zwróciło się do klientów, którzy zakupili wędlinę, z prośbą o jej nie spożywanie. Zalecono wyrzucenie produktu lub jego zwrot do sklepu, gdzie został zakupiony, z obietnicą zwrotu kosztów.
Poważne konsekwencje
Główny Inspektorat Sanitarny już wcześniej wydał publiczne ostrzeżenie odnośnie wyżej wymienionej partii wędliny. Podkreśla jednocześnie, że spożycie produktu zanieczyszczonego bakterią Listeria może prowadzić do listeriozy.
Listeria zwykle występuje w glebie, wodzie, na roślinach, a także w niektórych żywnościach, zwłaszcza tych, które są przechowywane w chłodnych warunkach, takich jak mięso, owoce morza, niepasteryzowane produkty mleczne i wędliny. Listeria jest wyjątkowo odporna na środowiska takie jak niska temperatura, która zazwyczaj zatrzymuje wzrost innych bakterii.
Zakażenie Listerią najczęściej dotyczy osób o obniżonej odporności, starszych osób, noworodków oraz kobiet ciężarnych. Listerioza może być szczególnie niebezpieczna dla tych ostatnich, ponieważ może prowadzić do poronienia, przedwczesnego porodu, zakażenia płodu lub noworodka, a nawet śmierci dziecka. U osób z osłabionym układem odpornościowym, listerioza może przerodzić się w poważniejsze schorzenia, takie jak zapalenie mózgu czy sepsa.
Symptomy listeriozy mogą być różne w zależności od osoby i części ciała, która została zainfekowana, ale zazwyczaj obejmują gorączkę, bóle mięśni, mdłości, biegunkę, a w cięższych przypadkach, objawy neurologiczne i septyczne.
Czytaj więcej: Masz tę wędlinę w lodówce? GIS ostrzega: lepiej ją wyrzuć.
Aby zapobiec zakażeniom, ważne jest przestrzeganie odpowiednich środków ochronnych na farmach, a także stosowanie zasad higieny na każdym etapie przygotowywania żywności, w tym mycie rąk przed jedzeniem i po kontakcie ze zwierzętami.
W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu podejrzanej żywności, zalecany jest kontakt z lekarzem. Leczenie listeriozy obejmuje stosowanie antybiotyków, które są skutecznym środkiem zwalczania tej infekcji.