Właściwości zdrowotne boru
Bor wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Wzmacnia mięśnie i pozwala utrzymać dobrą kondycję skóry, hamując przy tym proces starzenia. Zwiększa aktywność estrogenu w organizmie, dlatego bywa suplementowany przez kobiety w okresie menopauzy. Ponadto poprawia pamięć, koncentrację oraz funkcje intelektualne.
Brak wystarczającej ilości boru w organizmie może doprowadzić do rozwoju jednostek chorobowych i zaburzeń hormonalnych – na przykład nadczynności tarczycy. Powoduje on także skurcze mięśni oraz problemy ze stawami. W skrajnych przypadkach może przyczynić się do nawet do raka prostaty.
Sygnały wysyłane przez ciało, które są związane z niedoborem boru, łatwo jednak pomylić z innymi schorzeniami, co utrudnia postawienia trafnej diagnozy. Osoba z niedoborem boru może bowiem odczuwać nudności, ciągłe zmęczenie, osłabienie, bóle brzucha, problemy ze stawami i skurcze mięśni. Dodatkowo może zauważyć nadmierne wypadanie włosów, zmiany skórne oraz przyspieszone bicie serca.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gdzie znajdziemy bor?
Bor występuje naturalnie w wielu produktach żywnościowych: daktylach, orzechach, warzywach strączkowych (głównie w fasoli), warzywach liściastych, a także owocach, takich jak: morele, brzoskwinie, gruszki, jabłka czy winogrona. Ponadto znaleźć go można w jajach.
Oczywiście w aptekach znajdują się również gotowe suplementy diety z borem, ale zanim po nie sięgniemy powinniśmy skonsultować się z lekarzem. Groźny jest bowiem nie tylko niedobór tego pierwiastka, ale także nadmiar. Samodzielne dostosowanie dawki preparatu może być jednak trudne, dlatego warto zbadać poziom boru w organizmie i w przypadku jego niedostatecznej ilości poprosić lekarza o dalsze zalecenia.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.