Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 

Błąd popełniany przez miliony Polaków. Nigdy tak nie rób

11

Skórka pomarańczy często traktowana jest jako zbędny odpadek po spożyciu soczystego owocu. To błąd! Oto kilka powodów, dla których warto docenić i włączyć skórkę pomarańczy do naszej diety.

Błąd popełniany przez miliony Polaków. Nigdy tak nie rób
Wyrzucając skórkę z pomarańczy, tracisz jej cenne właściwości (Getty Images, Hokan Hjort)

1. Bogactwo flawonoidów

Skórka pomarańczy jest skarbnicą flawonoidów roślinnych – zawiera ponad 60 różnych typów. Flawonoidy te odgrywają kluczową rolę w chronieniu naszego organizmu przed negatywnym wpływem wolnych rodników, które mogą przyczyniać się do procesu starzenia się i rozwoju wielu chorób. Dzięki temu działają przeciwutleniająco, chroniąc nasze komórki przed uszkodzeniami. Są orężem w walce z nadciśnieniem i zbyt wysokim poziomem cholesterolu.

2. Naturalne działanie antybakteryjne

Ekstrakty uzyskiwane ze skórki pomarańczy wykazują zdolność do zwalczania niektórych szkodliwych bakterii, takich jak E.Coli czy Listeria monocytogenes. Odkrycie to otwiera drogę do wykorzystania skórki pomarańczy w naturalnych środkach ochrony przed patogenami.

Skórka z pomarańczy chroni również infekcjami jamy ustnej.

3. Cenne witaminy, minerały i błonnik

Skórka pomarańczy dostarcza nam ważnych składników odżywczych - skórka zawiera nawet do 10 razy więcej witaminy C niż sok z pomarańczy. Witamina C jest niezbędna dla naszej odporności, zdrowia skóry i procesów regeneracyjnych w organizmie.

Poza tym, skórka dostarcza również minerałów, błonnika pokarmowego, który wspiera prawidłową pracę jelit oraz związków zasadowych, które redukują ilość kwasu żołądkowego.

Jak spożywać skórkę z pomarańczy?

Skórka kandyzowana: Jednym ze sposobów jest przyrządzanie skórki kandyzowanej, która może być dodatkiem do ciast czy deserów.

Skórka starta: Można ją dodać do sałatek, deserów czy dań głównych, nadając potrawom wyjątkowy smak.

Napar: Skórka może służyć jako dodatek do herbaty, naparów i lemoniady, nadając im głęboki, cytrusowy aromat.

Warto pamiętać, aby przed spożyciem skórki dokładnie umyć pomarańczę, najlepiej wybierając owoce z upraw ekologicznych, aby uniknąć resztek pestycydów. A jeśli wzbogacanie potraw o skórkę pomarańczową nam nie odpowiada, możemy wykorzystać jej właściwości inaczej - na przykład dorzucając ją do kąpieli lub wkruszając do maseczki na twarz.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić