Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Blokuje wzrost guzów nowotworowych. Warto jeść jak najczęściej

111

Nowotwór trzustki ma bardzo ciężki przebieg i jest chorobą śmiertelną. Żeby się przed nim uchronić, należy zrezygnować z alkoholu, papierosów, dbać o prawidłową wagę i trzymać odpowiednią dietę. Oto lista produktów spożywczych, które zmniejszają ryzyko rozwoju raka trzustki.

Odpowiednia dieta może zmniejszać ryzyko rozwoju raka trzustki
Odpowiednia dieta może zmniejszać ryzyko rozwoju raka trzustki

Produkty pełnoziarniste

Spożywanie produktów pełnoziarnistych nie tylko poprawia przemianę materii i pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów, ale również chroni nasz organizm przed rozwojem komórek nowotworowych. To dzięki zawartości kwasu foliowego, który jest obecny również w szpinaku, pietruszce, sałacie, brokułach i koprze.

Ryby

Ryby to bogate źródło kwasów omega-3, które zmniejszają ryzyko rozwoju raka i hamują wzrost komórek nowotworowych. W rybach znajduje się również sporo selenu - silnego przeciwutleniacza. Ten pierwiastek śladowy niszczy szkodliwe wolne rodniki w organizmie. Ryby dostarczają nam także znaczne ilości cennego białka, co ułatwia nam utrzymanie smukłej sylwetki i obniża ryzyko zachorowania na nowotwór trzustki.

Kefir

Kefir jest znany ze swoich zdrowych właściwości. Zawarte w nim bakterie probiotyczne usprawniają pracę jelit i podnoszą odporność organizmu. Ponadto hamują rozwój nowotworów układu pokarmowego, w tym raka trzustki. Dlatego warto regularnie dodawać kefir do płatków owsianych, koktajlu czy sosu sałatkowego.

Rośliny strączkowe

Do tych roślin można zaliczyć groch, soczewicę, ciecierzycę i wszystkie odmiany fasoli. Ich stała obecność w naszym jadłospisie obniża ryzyko rozwoju komórek rakowych w układzie pokarmowym, dzięki zawartości błonnika pokarmowego i wapnia. W roślinach strączkowych znajdziemy również sporo dobrej jakości białka roślinnego, którym w znacznym stopniu można zastąpić białko zwierzęce, co pomoże ograniczyć jedzenie mięsa.

Świeże soki

Soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców mają w sobie mnóstwo witamin i minerałów. Spożywanie tego rodzaju napojów neutralizuje niekorzystne działanie wolnych rodników i wpływa korzystnie na zdrowie całego organizmu. Znajdziemy w nich także fitochemikalia, takie jak karotenoidy, które wspierają układ odpornościowy i tym samym chronią nas przed nowotworami.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Świebodzin zdetronizowany. Nowy pomnik Jezusa będzie dużo wyższy
Pożar Biedronki. Sklep niemal doszczętnie spłonął
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić