Produkty pełnoziarniste
Spożywanie produktów pełnoziarnistych nie tylko poprawia przemianę materii i pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów, ale również chroni nasz organizm przed rozwojem komórek nowotworowych. To dzięki zawartości kwasu foliowego, który jest obecny również w szpinaku, pietruszce, sałacie, brokułach i koprze.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Ryby
Ryby to bogate źródło kwasów omega-3, które zmniejszają ryzyko rozwoju raka i hamują wzrost komórek nowotworowych. W rybach znajduje się również sporo selenu - silnego przeciwutleniacza. Ten pierwiastek śladowy niszczy szkodliwe wolne rodniki w organizmie. Ryby dostarczają nam także znaczne ilości cennego białka, co ułatwia nam utrzymanie smukłej sylwetki i obniża ryzyko zachorowania na nowotwór trzustki.
Kefir
Kefir jest znany ze swoich zdrowych właściwości. Zawarte w nim bakterie probiotyczne usprawniają pracę jelit i podnoszą odporność organizmu. Ponadto hamują rozwój nowotworów układu pokarmowego, w tym raka trzustki. Dlatego warto regularnie dodawać kefir do płatków owsianych, koktajlu czy sosu sałatkowego.
Rośliny strączkowe
Do tych roślin można zaliczyć groch, soczewicę, ciecierzycę i wszystkie odmiany fasoli. Ich stała obecność w naszym jadłospisie obniża ryzyko rozwoju komórek rakowych w układzie pokarmowym, dzięki zawartości błonnika pokarmowego i wapnia. W roślinach strączkowych znajdziemy również sporo dobrej jakości białka roślinnego, którym w znacznym stopniu można zastąpić białko zwierzęce, co pomoże ograniczyć jedzenie mięsa.
Świeże soki
Soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców mają w sobie mnóstwo witamin i minerałów. Spożywanie tego rodzaju napojów neutralizuje niekorzystne działanie wolnych rodników i wpływa korzystnie na zdrowie całego organizmu. Znajdziemy w nich także fitochemikalia, takie jak karotenoidy, które wspierają układ odpornościowy i tym samym chronią nas przed nowotworami.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.