Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Blokuje wzrost guzów nowotworowych. Warto jeść jak najczęściej

111

Nowotwór trzustki ma bardzo ciężki przebieg i jest chorobą śmiertelną. Żeby się przed nim uchronić, należy zrezygnować z alkoholu, papierosów, dbać o prawidłową wagę i trzymać odpowiednią dietę. Oto lista produktów spożywczych, które zmniejszają ryzyko rozwoju raka trzustki.

Odpowiednia dieta może zmniejszać ryzyko rozwoju raka trzustki
Odpowiednia dieta może zmniejszać ryzyko rozwoju raka trzustki

Produkty pełnoziarniste

Spożywanie produktów pełnoziarnistych nie tylko poprawia przemianę materii i pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów, ale również chroni nasz organizm przed rozwojem komórek nowotworowych. To dzięki zawartości kwasu foliowego, który jest obecny również w szpinaku, pietruszce, sałacie, brokułach i koprze.

Ryby

Ryby to bogate źródło kwasów omega-3, które zmniejszają ryzyko rozwoju raka i hamują wzrost komórek nowotworowych. W rybach znajduje się również sporo selenu - silnego przeciwutleniacza. Ten pierwiastek śladowy niszczy szkodliwe wolne rodniki w organizmie. Ryby dostarczają nam także znaczne ilości cennego białka, co ułatwia nam utrzymanie smukłej sylwetki i obniża ryzyko zachorowania na nowotwór trzustki.

Kefir

Kefir jest znany ze swoich zdrowych właściwości. Zawarte w nim bakterie probiotyczne usprawniają pracę jelit i podnoszą odporność organizmu. Ponadto hamują rozwój nowotworów układu pokarmowego, w tym raka trzustki. Dlatego warto regularnie dodawać kefir do płatków owsianych, koktajlu czy sosu sałatkowego.

Rośliny strączkowe

Do tych roślin można zaliczyć groch, soczewicę, ciecierzycę i wszystkie odmiany fasoli. Ich stała obecność w naszym jadłospisie obniża ryzyko rozwoju komórek rakowych w układzie pokarmowym, dzięki zawartości błonnika pokarmowego i wapnia. W roślinach strączkowych znajdziemy również sporo dobrej jakości białka roślinnego, którym w znacznym stopniu można zastąpić białko zwierzęce, co pomoże ograniczyć jedzenie mięsa.

Świeże soki

Soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców mają w sobie mnóstwo witamin i minerałów. Spożywanie tego rodzaju napojów neutralizuje niekorzystne działanie wolnych rodników i wpływa korzystnie na zdrowie całego organizmu. Znajdziemy w nich także fitochemikalia, takie jak karotenoidy, które wspierają układ odpornościowy i tym samym chronią nas przed nowotworami.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 18.01.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Pociąg pędził prawie 300 km/h. 40-latek jechał między wagonami
"Smok Kampinoski". Niezwykły okaz w Parku Narodowym
Wprowadzono wysokie opłaty w polskich górach. Zła wiadomość dla narciarzy
Kontrowersyjne oświadczenie nt. sprzętu WOŚP. Prawniczka: nie mają mocy prawnej
Zagrożenie zdrowia i życia. Rodzina błaga o pomoc w odnalezieniu 22-latki
Nowy kalendarz ferii zimowych. "Ceny spadną"
Dramatyczna akcja służb na Podkarpaciu. Przysypany mężczyzna
Seniorzy masowo tracą pieniądze. Myślą, że idą na bezpłatne badania
Iga Świątek zagra w kolejnej rundzie. Teraz mecz z Niemką
Chleb ze smalcem za 25, kiełbasa za 30. Ceny w Zakopanem
Zaginęła prawniczka z Lublina. Rodzina zwróciła się z apelem do kierowców
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić