Badania Uniwersytetu Oksfordzkiego jednoznacznie pokazują, że nawet niewielkie ilości alkoholu mogą poważnie wpływać na zdrowie mózgu. Analizując obrazy mózgu ponad 25 tysięcy dorosłych, naukowcy dowiedli, że nawet małe dawki alkoholu przyczyniają się do zmniejszenia objętości istoty szarej, która tworzy korę mózgową. Ta część mózgu pełni ważną rolę w procesach związanych z pamięcią, inteligencją, abstrakcyjnym myśleniem, używaniem języka, a także zdolnościami czytania i pisania.
Nawet umiarkowane picie, wiąże się z istotnym zagrożeniem dla zdrowia i wpływa na długość życia. Udowodniło to badanie przeprowadzone w 2018 roku przez naukowców z Uniwersytetu w Teksasie. Według nich, osoby spożywające co najmniej dwa drinki przez cztery dni w tygodniu mają aż o 20 proc. wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zwiększa ryzyko zachorowania na raka
Badania opublikowane w "The Lancet Oncology" wykazały, że na świecie co roku alkohol przyczynia się do 740 tys. przypadków nowotworów. Najwięcej z nich dotyczy osób pijących w dużych ilościach, ale już umiarkowane spożycie alkoholu wiąże się ze wzrostem ryzyka, odpowiadając za 14 proc. przypadków nowotworów związanych z alkoholem.
Częste picie napojów alkoholowych prowadzi do nowotworów takich jak rak krtani, gardła, przełyku, jelita grubego i odbytnicy, a u kobiet także rak piersi.
Czy aldehyd octowy jest niebezpieczny?
Aldehyd octowy, który powstaje podczas rozkładu alkoholu, jest toksyczną substancją, odpowiedzialną za rozwój mutacji rakotwórczych. To on powoduje nieprzyjemne objawy kaca, takie jak ból głowy, nudności, wymioty czy zaburzenia rytmu serca. Badania laboratoryjne wykazały, że aldehyd ten uszkadza DNA i prowadzi do zmian w chromosomach.
Chociaż sam alkohol etylowy niszczy komórki, to właśnie aldehyd octowy, będący jego metabolitem, jest bardziej niebezpieczny, ponieważ przez dłuższy czas krąży w organizmie, wywołując szereg negatywnych skutków. Jak tłumaczy lekarz, może on powodować reakcje zapalne i uszkadzać DNA, co zwiększa ryzyko błędów podczas jego replikacji.
Alkohol wpływa także na równowagę hormonalną w organizmie. Może prowadzić do podwyższenia poziomów niektórych hormonów, takich jak estrogen i insulina. Hormony te działają jako chemiczne przekaźniki, a ich zwiększone stężenie może stymulować częstsze podziały komórek, co w rezultacie podnosi ryzyko rozwoju komórek nowotworowych.