Cząber górski
Temu składnikowi czubryca zawdzięcza swój charakterystyczny korzenny smak. Cząber górski zawiera m.in.: tymol, p-Cymen, flawonoidy oraz kwas betulinowy, oleanowy, kawowy, ursolowy i rozmarynowy. Dzięki zawartości wielu cennych elementów wykazuje właściwości antyseptyczne, odkażające, przeciwzapalne, przeciwbólowe i moczopędne. Pomaga na takie dolegliwości jak biegunka, wymioty, nudności, niestrawność i wzdęcia. Poza tym cząber jest silną bronią w walce z gronkowcami, pałeczkami okrężnicy, paciorkowcami, drożdżakami i bakteriami E. coli.
Suszona papryka
W bułgarskiej przyprawie znajdziemy ostrą lub słodką mieloną paprykę. Suszona papryka poprawia apetyt, zwiększa odporność, wzmacnia błony śluzowe, pobudza produkcję kwasu żołądkowego i obniża ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej. Obecne w niej antyoksydanty pomagają obniżyć cholesterol i chronią przed rozwojem komórek nowotworowych w organizmie.
Czosnek
Ten naturalny antybiotyk jest powszechnie znany ze swoich dobroczynnych właściwości. Wzmacnia odporność na infekcje, zabija bakterie, grzyby, wirusy i wolne rodniki, obniża ryzyko chorób nowotworowych, opóźnia proces starzenia się organizmu, chroni przed wzdęciami i usprawnia pracę jelit. Substancje zawarte w czosnku pomagają również wyregulować ciśnienie i obniżyć cholesterol. W ząbku czosnku znajdziemy: witaminę C, witaminy z grupy B, prowitaminę A, flawonoidy, aminokwasy, saponiny, wapń, magnez i potas.
Kozieradka
Czubryca zawiera również liście i nasiona kozieradki. Ta zdrowa roślina niszczy bakterie i grzyby, stymuluje wytwarzanie insuliny i żółci, łagodzi objawy stanów zapalnych, pomaga na zaparcia oraz wpływa korzystnie na pracę układu krążenia. Saponiny steroidowe obecne w tej roślinie obniżają zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL i trójglicerydów w krwiobiegu. Dzięki temu zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.