Naukowcy z Uniwersytetu w Nagoi uważają, że małe ryby warto jeść w całości. Badacze twierdzą jednocześnie, że dieta bogata w takie produkty może zmniejszać ryzyko śmierci z powodu nowotworów, a nawet ogólne zagrożenie zgonem w danym okresie.
W Japonii bardzo często zjada się w ten sposób niewielkie ryby - m.in. sardynki, szprotki oraz stynki gromadniki. Jedzona jest głowa, szkielet czy też organy wewnętrzne. Co istotne, te części ryb zawierają wiele składników odżywczych, na czele z istotnymi mikroelementami.
Poprzednie badania wskazywały już na ochronny wpływ spożycia ryb na zdrowie, w tym na ryzyko śmierci. Jednak niewiele badań skupiło się na wpływie spożycia małych ryb. Zainteresowałam się tym tematem, ponieważ od dzieciństwa mam zwyczaj jedzenia małych ryb. Teraz podaję te produkty moim dzieciom - powiedziała prof. Chinatsu Kasahara, autorka pracy opublikowanej w piśmie "Public Health Nutrition", której słowa przytacza radiozet.pl.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W badaniu uczestniczyło ponad 34 tys. mężczyzn i ponad 46 tys. kobiet w wieku od 35 do 69 lat, obserwowanych średnio przez dziewięć lat.
Żeby ocenić wpływ diety na zdrowie, badane osoby podzielono na grupy w zależności od częstotliwości spożywania całych ryb. Kobiety jedzące w całości małe ryby:
- 1-3 razy w miesiącu były o 32 proc. mniej zagrożone zgonem w czasie objętym badaniem;
- 1-2 razy w tygodniu były o 28 proc. mniej zagrożone zgonem w czasie objętym badaniem proc.
- 3 lub więcej razy w tygodniu były o 31 proc. mniej zagrożone zgonem w czasie objętym badaniem.
Ryzyko zgonu z powodu nowotworów spadało zaś odpowiednio:
- o 28 proc. dla kobiet jedzących ryby 1-3 razy w miesiącu.
- o 29 proc. dla kobiet jedzących ryby 1-2 razy w tygodniu.
- o 36 proc. dla kobiet jedzących ryby 3 lub więcej razy w tygodniu.
Japonia. Naukowcy twierdzą, że warto jeść ryby w całości
Po uwzględnieniu różnych czynników dodatkowych (wiek, palenie papierosów, spożycie alkoholu, BMI czy spożycie różnych składników w diecie) wśród kobiet nadal obserwowano znaczący spadek ogólnego ryzyka śmierci. Naukowcy nie wiedzą, dlaczego podobnych zależności nie u mężczyzn.
Choć nasze rezultaty dotyczyły mieszkańców Japonii, powinny mieć odniesienie także do innych narodowości. Małe ryby są łatwe do spożycia i można je jeść w całości, w tym z głową, szkieletem i organami. Składniki odżywcze i substancje fizjologicznie aktywne charakterystyczne dla małych ryb mogą przyczyniać się do utrzymania dobrego zdrowia. Odwrotna zależność między spożyciem małych ryb a ryzykiem śmiertelności u kobiet podkreśla znaczenie tego bogatego w składniki odżywcze pokarmu w diecie ludzi - zaznaczył prof. Kasahara.