Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Chemiczny ''dodatek". Tak się go nie pozbędziesz

5

Chociaż cytrusy są pełne witamin i składników mineralnych oraz wykazują wiele właściwości prozdrowotnych, to w ich skórce mogą znajdować się szkodliwie substancje. Dalego eksperci apelują, aby nie dodawać je do domowych wypieków herbaty czy ulubionych deserów. Dowiedz się, dlaczego i co zrobić, żeby skórka była bezpieczna dla zdrowia.

Chemiczny ''dodatek". Tak się go nie pozbędziesz
Jak pozbyć się chemii z cytrusów? (Licencjodawca, VictoriaMende.ru)

Pomarańcze i cytryny są bogatym źródłem witaminy A, C, D i E, witaminy z grupy B, żelaza, potasu, magnezu, cynku, wapnia, limonenu, rutyny, olejków eterycznych, błonnika pokarmowego i beta-karotenu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jak wybrać idealne pomarańcze? Niezawodny sposób

Jak się okazuje, skórka tych popularnych w naszym kraju cytrusów również ma w sobie cenne elementy. Składa się z pomarańczowej lub żółtej warstwy o nazwie flawedo, która wykazuje przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze właściwości i wzbogaca smak deserów. Z kolei biała, wewnętrzna i miękka część skórki to albedo i jest gorzkawa, dlatego dodaje się ją do ciast.

Spożywanie jej pomaga wyregulować poziom cukru i usprawnia pracę jelit. Poza tym obniża zbyt wysoki cholesterol LDL we krwi, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Podczas przygotowywania naszych ulubionych wypieków wykorzystuje się zarówno startą, jak i kandyzowaną skórkę owoców cytrusowych. Te produkty nie pochodzą z naszego kraju tylko z importu. Cytryny i pomarańcze trafiają do nas z plantacji, które znajdują się Hiszpanii, Ameryce Południowej i Portugalii.

Niestety w wielu przypadkach amerykańskie owoce zawierają pestycydy i inne chemiczne środki ochrony roślin. Poza tym, zanim dotrą do Europy, spryskuje się je szkodliwymi fungicydami i pokrywa się woskiem polietylenowym i szelakowym. Żeby uchronić cytrusy przed pleśnią, używa się także orto-fenylofenolan sodu. Dotyczy to również dostępnych w sklepach gotowych dodatków do ciast. Wprawdzie szkodliwe substancje nie przedostają się do miąższu, jednak kumulują się w skórce. Dlatego skórka może być niebezpieczna dla naszego zdrowia nawet po wyparzeniu lub dokładnym umyciu owoców. Jeśli chcemy dodać ją do słodkich potraw, lepiej upewnić się, że cytrusy pochodzą z plantacji ekologicznych.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić