Chroni przed cukrzycą i rakiem. To może być najzdrowsza mąka

Mąka bezglutenowa, niskowęglowodanowa, a przy okazji zdrowa i bardzo smaczna? To opis mąki migdałowej - doskonałej dla tych, którzy dbają o zdrowie.

Jakie właściwości ma mąka migdałowa?Jakie właściwości ma mąka migdałowa?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | ZenRial

Mąka migdałowa wytwarzana jest z migdałów, które są najpierw blanszowane w celu usunięcia skórki, a następnie mielone aż do uzyskania bardzo drobnej konsystencji. Jak wiemy, wartości odżywcze migdałów są imponujące. Ich spożywanie wspiera zdrowie serca, wspomaga zarządzanie cukrem we krwi, przeciwdziała rozwojowi nowotworów i wspiera kontrolę wagi.

Wartości odżywcze mąki migdałowej

Ćwierć filiżanki mąki migdałowej (około 25 gramów) zawiera około:

- kalorie: 155.5

- węglowodany ogółem: 4 g

- błonnik: 2,3 g

- tłuszcz ogółem: 12,6 g

- białko: 6,6 g

- sód: 0,3 mg (0,01 proc. zalecanego dziennego spożycia)

- miedź: 0,2 mg (22 proc. zalecanego dziennego spożycia)

- mangan: 0,5 mg (22 proc. zalecanego dziennego spożycia)

- magnez: 62,8 mg (15 proc. zalecanego dziennego spożycia)

- ryboflawina: 0,2 mg (15 proc. zalecanego dziennego spożycia)

- cynk: 0,7 mg (6 proc. zalecanego dziennego spożycia)

- niacyna: 1 mg (6 proc. zalecanego dziennego spożycia)

- witamina E: 6,4 mg

- wapń: 58 mg (4 proc. zalecanego dziennego spożycia)

- żelazo: 0,8 mg (4 proc. zalecanego dziennego spożycia)

Wartości procentowe dotyczą diety osób, które dostarczają sobie 2000 kalorii dziennie.

W porównaniu z mąką pszenną, mąka migdałowa ma znacznie niższy indeks glikemiczny. Oznacza to, że jej spożywanie powoduje wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi, co jest korzystne dla osób z cukrzycą oraz dla tych, które chcą kontrolować swoją wagę.

Zastosowanie w kuchni

Mąka migdałowa jest niezwykle wszechstronna i może być używana w różnorodnych przepisach, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Doskonale nadaje się do wypieków oraz do stworzenia panierki dla mięs czy ryb. Jej delikatny, orzechowy smak dodaje daniom wyjątkowego charakteru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Erytrytol. Najzdrowszy zamiennik dla cukru

Dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych, niskiemu indeksowi glikemicznemu oraz kulinarnej wszechstronności stanowi doskonały wybór dla każdego, kto chce zadbać o swoje zdrowie bez rezygnacji z ulubionych potraw.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Jego głos znali wszyscy. Nie żyje Andrzej Bogusz
Jego głos znali wszyscy. Nie żyje Andrzej Bogusz
Ojciec Mai ujawnia. Matka Bartosza G. zniszczyła grób nastolatki
Ojciec Mai ujawnia. Matka Bartosza G. zniszczyła grób nastolatki
Śmiertelny wypadek na wyciągu. Nie żyje turysta z Niemiec
Śmiertelny wypadek na wyciągu. Nie żyje turysta z Niemiec
Podpalili mercedesa za niemal milion złotych. Sprawą zajmie się sąd
Podpalili mercedesa za niemal milion złotych. Sprawą zajmie się sąd
Odkrycie w Wielkopolsce. Znaleźli kości zwierzęce i monety
Odkrycie w Wielkopolsce. Znaleźli kości zwierzęce i monety
Sekundy od tragedii. Kierowca niemal potrącił pieszego na pasach
Sekundy od tragedii. Kierowca niemal potrącił pieszego na pasach
Nagranie z Putinem sprzed 25 lat. Tak mówił o NATO
Nagranie z Putinem sprzed 25 lat. Tak mówił o NATO
Pilny komunikat. Szukają Jakuba Wesołego
Pilny komunikat. Szukają Jakuba Wesołego
Tuż przed świętami. Norwegia zaostrza przepisy dla uchodźców
Tuż przed świętami. Norwegia zaostrza przepisy dla uchodźców
Głośne zabójstwo w USA. Zwrot w sprawie. Może uniknąć kary śmierci
Głośne zabójstwo w USA. Zwrot w sprawie. Może uniknąć kary śmierci
Koszmarny wypadek. Auto wypadło z drogi. Nie żyje jedna osoba
Koszmarny wypadek. Auto wypadło z drogi. Nie żyje jedna osoba
Martwa kobieta w samolocie. Pasażerka zabrała głos
Martwa kobieta w samolocie. Pasażerka zabrała głos