Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 
aktualizacja 

Chroni przed cukrzycą i rakiem. To może być najzdrowsza mąka

5

Mąka bezglutenowa, niskowęglowodanowa, a przy okazji zdrowa i bardzo smaczna? To opis mąki migdałowej - doskonałej dla tych, którzy dbają o zdrowie.

Chroni przed cukrzycą i rakiem. To może być najzdrowsza mąka
Jakie właściwości ma mąka migdałowa? (Licencjodawca, ZenRial)

Mąka migdałowa wytwarzana jest z migdałów, które są najpierw blanszowane w celu usunięcia skórki, a następnie mielone aż do uzyskania bardzo drobnej konsystencji. Jak wiemy, wartości odżywcze migdałów są imponujące. Ich spożywanie wspiera zdrowie serca, wspomaga zarządzanie cukrem we krwi, przeciwdziała rozwojowi nowotworów i wspiera kontrolę wagi.

Wartości odżywcze mąki migdałowej

Ćwierć filiżanki mąki migdałowej (około 25 gramów) zawiera około:

- kalorie: 155.5

- węglowodany ogółem: 4 g

- błonnik: 2,3 g

- tłuszcz ogółem: 12,6 g

- białko: 6,6 g

- sód: 0,3 mg (0,01 proc. zalecanego dziennego spożycia)

- miedź: 0,2 mg (22 proc. zalecanego dziennego spożycia)

- mangan: 0,5 mg (22 proc. zalecanego dziennego spożycia)

- magnez: 62,8 mg (15 proc. zalecanego dziennego spożycia)

- ryboflawina: 0,2 mg (15 proc. zalecanego dziennego spożycia)

- cynk: 0,7 mg (6 proc. zalecanego dziennego spożycia)

- niacyna: 1 mg (6 proc. zalecanego dziennego spożycia)

- witamina E: 6,4 mg

- wapń: 58 mg (4 proc. zalecanego dziennego spożycia)

- żelazo: 0,8 mg (4 proc. zalecanego dziennego spożycia)

Wartości procentowe dotyczą diety osób, które dostarczają sobie 2000 kalorii dziennie.

W porównaniu z mąką pszenną, mąka migdałowa ma znacznie niższy indeks glikemiczny. Oznacza to, że jej spożywanie powoduje wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi, co jest korzystne dla osób z cukrzycą oraz dla tych, które chcą kontrolować swoją wagę.

Zastosowanie w kuchni

Mąka migdałowa jest niezwykle wszechstronna i może być używana w różnorodnych przepisach, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Doskonale nadaje się do wypieków oraz do stworzenia panierki dla mięs czy ryb. Jej delikatny, orzechowy smak dodaje daniom wyjątkowego charakteru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Erytrytol. Najzdrowszy zamiennik dla cukru

Dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych, niskiemu indeksowi glikemicznemu oraz kulinarnej wszechstronności stanowi doskonały wybór dla każdego, kto chce zadbać o swoje zdrowie bez rezygnacji z ulubionych potraw.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Rowerzysta wjechał na pasy. Dramatyczne sceny
Pokazała zdjęcie z lasu. To polskie trufle. "Wreszcie się pojawiły"
Polityka Trumpa odstrasza turystów. USA mogą stracić miliardy
Nie chcą upamiętnić Jana Pawła II. Ostry spór w znanym mieście
"W ogóle się nie hamowała". Opisała piekło 1,5-latki z Gniezna
Katastrofa śmigłowca straży pożarnej. Pilot zginął na miejscu
34-latek wspiął się na maszt. W jego domu znaleziono narkotyki
Mąż Beaty Klimek badany przez wariograf. "Dla mnie jednoznaczne"
Były ambasador USA w Kijowie ostrzega. Byłby to "okropny błąd"
Sceny przed McDonald's. Ludzie wyciągali telefony
Maratony "kurczą mózg". Najnowsze badania naukowców
Gorąco na granicy polsko-białoruskiej. Ekspert: "Powinniśmy się na to przygotować"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić